Blommor och bilder på en minnesplats efter Robin Williams död. Arkivbild.
Blommor och bilder på en minnesplats efter Robin Williams död. Arkivbild.

Ökning i självmord kopplas till Williams död

Självmordsfrekvensen i USA steg med nästan tio procent efter skådespelaren Robin Williams död 2014. Den procentuella ökningen var ännu större bland män, och bland de som tog sitt liv på samma sätt som Williams, enligt en ny studie.

ANNONS
|

Från augusti 2014, då 63-årige Robin Williams tog sitt liv, till december samma år registrerades runt 18690 självmord i USA. Det är en ökning med 9,85 procent från den väntade siffran för perioden.

För gruppen män i åldrarna 30–44 ökade självmordssiffran under de fem månaderna med 12,9 procent.

Studien, publicerad i tidskriften Plos One, kan inte definitivt bevisa att ökningen har med Williams död att göra, men pekar på att en sådan koppling är trolig. Intensiv mediebevakning efter skådespelarens död kan enligt studien ha fått högriskpersoner i befolkningen att ta steget.

ANNONS

Williams är bland annat känd för sina insatser i filmerna "Good morning, Vietnam" och "Döda poeters sällskap".

Även tidigare har omskrivna självmord kopplats till en ökning i självmordsfrekvens bland befolkningen men i rapporten påpekas att mediebevakningen av Robin Williams självmord var ovanligt detaljerad och att effekten förstärktes i sociala medier.

Nirvanasångaren Kurt Cobains självmord 1994 verkar ha haft liten påverkan på självmordsfrekvensen. Enligt studien beror detta delvis på mindre omfattande mediebevakning.

"Medierna kan påverka imitationssjälvmord positivt eller negativt", står det i studien, som har kommit fram till att riktlinjer för rapportering om självmord inte följts när det gällde Robin Williams död.

Uppgifter från den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC ligger till grund för studien.

TT-Reuters

ANNONS