Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/3

Uppskattat ridläger för nyanlända

Under sommaren har sex ungdomar mellan 14 och 17 år fått chans att ägna sig åt ridsport när Falkenbergsortens ryttareförening anordnat ridläger för nyanlända.

Hästarna ska precis komma ut på ridbanan, och det är en förväntansfull stämning i stallet när ungdomarna tar ut hästarna ur sina bås. 
- Då får ni börja och spänna sadelremmen, säger Louise Petersson, som är ledare för veckans ridläger, när hästarna kommit ut på ridbanan.


Ridklubben är en av 28 aktörer som beviljats bidrag från Falkenbergs kommun för att bjuda in nyanlända till sin verksamhet för att jobba med integration.
Vissa av ungdomarna har tidigare erfarenhet från sina hemländer av att rida. En av dem är Jim som red en del i Syrien där han kommer ifrån. Men då var det oftast barbacka och utan hjälm. Han trivs bra med att vara med på ridlägret. 
- Det är jättebra. Man blir självsäker, säger Jim från hästryggen.


De nyanlända får prova på alla moment i ridningen, att sköta om hästen i stallet och gå igenom ridsportens olika delar. 
Anna Eriksson och Disa Gustafsson är två ordinarie elever som är med och hjälper till under dagarna som assistenter. 
- Här får man ett tillfälle att umgås med folk. De flesta hästtjejerna är väldigt snälla, säger Anna Eriksson. 
- Det bästa med att rida är samspelet mellan häst och ryttare, säger Disa Gustafsson.
Louise Petersson tycker att det är intressant att höra hur andra kulturer rider, och tycker att det är kul att det kommer in lite fler personer till ridklubben.
- Det är kul att det händer något annat, säger Louise Petersson. Vi hoppas helt klart på fler läger. 


Hur integreras man med hjälp av att rida?
- Det är en bra fråga, säger Louise Petersson. De får komma hit och testa på, och kan få nya vänner. Vi hoppas på fler bidrag till en ridgrupp, så att fler kan få möjligheten att testa på. Men alla är också jättevälkomna att bara komma hit och titta på i fortsättningen.
I dag rider Sonja på den irländska hästen Chester, som ägs av ridklubbens ungdomssektion. Hon säger att alla på lägret är väldigt snälla och hjälpsamma.
- Jag skulle gärna fortsätta att rida, säger hon. 


 Kommunen har beviljat FORF 12 000 kronor för att genomföra projektet. Det finns en önskan från ridklubben om att de nyanlända ungdomarna ska få fortsätta på ridskolan efter lägret, men än så länge finns inga planer på hur man ska gå tillväga. 
– Ridning är en ganska dyr sport som kostar nästan 4000 kronor för en termin för en ungdom, säger Louise Petersson.