Upplagt för en ljuvlig långfrukost

Tid för en långfrukost? Jag har några smarriga frukosttips när du vill lyxa till det lite i vardagen. Testa gärna mitt recept på hemmagjord granola, som du absolut kan göra dagen innan, samt chiapudding med färska bär. Till detta kan du slänga ihop ljuvliga ostscones medan du brygger morgonkaffet.

ANNONS

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Ostscones på graham och dinkel.
Ostscones på graham och dinkel. Bild: Marie Lind

Ostscones på graham och dinkel (12 st)

Ingredienser:

260 g (4 dl) grahamsmjöl

300 g (5 dl) siktat dinkelmjöl

1 msk bakpulver

1 tsk flingsalt

5 dl filmjölk

50 g smält smör

Ca 50 g valfri riven ost

Lite neutral olja till formen

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 250 grader över- och undervärme.

2. Rör ihop de båda mjölsorterna med bakpulver och flingsalt. Blanda i filmjölk och smält smör och rör snabbt ihop en klibbig deg.

3. Ta fram en muffinsplåt (eller stora stabila muffinsformar på en ugnsplåt). Smörj muffinsplåten med lite neutral olja.

4. Dela degen i 12 stycken lika stora delar och placera ut i formen. Strö över riven ost.

ANNONS

5. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter.

Maries granola.
Maries granola. Bild: Marie Lind

Maries granola

Ingredienser:

6 dl havregryn

2 dl hackade valnötter

2 dl hackade hasselnötter

1 dl torkade aprikoser i småbitar

0,5 tsk kanel

0,5 dl vatten

0,5 dl solrosolja

0,75 dl flytande honung

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150 grader över- och undervärme.

2. Rör ihop havregryn, nötter, aprikoser och kanel i en bunke. Värm upp vatten, honung och olja i en kastrull. Häll det i bunken och rör runt så allt blandas väl.

3. Bre ut hela blandningen på en bakplåtsklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter. Rör om efter halva tiden.

4. Låt granolan svalna och förvara den sedan i en lufttät burk (jag har min i en glasburk).

Chiapudding på färska bär.
Chiapudding på färska bär. Bild: Marie Lind

Chiapudding på färska bär (1 portion)

Ingredienser:

1,5 msk chiafrön

1 dl havredryck/mandeldryck/mjölk

1 dl mosade färska bär

Gör så här:

1. Kväll: Mosa bären (jag använde blåbär och jordgubbar). Tillsätt chiafrön och den dryck du vill ha i en burk med tätslutande lock. Sätt på locket och skaka om. Ställ in i kylskåp över natten. (Chiafröna sväller vid kontakt med vätska vilket gör att det blir en annan konsistens efter natten).

2. Morgon: Ta ut och njut av din chiapudding till frukost!

ANNONS

ANNONS