Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

STARK PROTEST. Folk från Mark, Svenljunga, Tranemo och Borås, närare 2 000 personer visade sitt missnöje mot planerna.

Två tusen krävde akuten kvar

Annika Nordling och fyra jobbarkompisar tittade ner på demonstrationen från en balkong. – Vi behöver vårt lasarett, sa hon.

Leden var täta när Markborna demonstrerade för att få behålla akuten på Skene lasarett.

Olof Persson, ordförande i Björketorps byalag, som drog igång aktionsgruppen i augusti, har samlat in 35091 namnunderskrifter. Fler än vad som bor i kommunen.

De som skrivit på är från Kinna, Skene, Svenljunga, Tranemo och Borås.

– Det är vårt upptagningsområde. Boråsare protesterar eftersom vi kommer i vägen för dem om politikerna får igenom sitt sparförslag, sa Olof Persson till HN.

I havet av människor fanns Annie Andersson, 77, Björketorp, lasarettets kanslichef fram till 1991. Hon har varit med om flera politiska attacker för att få bort akuten.

– Striderna bottnar i en dragkamp och en avundsjuka av att lilla Skene har resurser. Ingen annan kommer att lyckas med det som Gustav Vasa gick bet på, att kväsa oss i den här bygden, sa hon.

Annie Andersson tror att det folkliga motståndet har sin grund i att Makborna under alla år fått en god vård i Skene.

– Vi har mötts av kunnig personal med empati. Självklart värnar vi om vårt lasarett.

Tåget med närmare tvåtusen personer startade vid Kunskapens hus klockan elva och fortsatte, ackompanjerade av trummor, till Skene lasarett.

En annan skylt: "Wettervik är sig lik, vänder på all statistik".

"Liten tuva stjälper snart hela SÄS" riktade udden mot sjukhuschefen Ingela Tuvegran som vill montera ner lasarettet till en större vårdcentral.

"Politiker ta rätt beslut annars åker ni ut", var ett annat budskap.

– Jag är optimist. Vi har folkets stöd. Lasarettet är viktigt för oss och är kommunens största arbetsplats med 440 anställda, sa Olof Persson.

På fjärde våningen följde Sandra, Annika, Carina och Helen en stund talarna på ett bilflak på parkeringen:

– Katastrof om akuten stängs. En kompis till mig satt 13 timmar på akuten i Borås, hur ska det då bli om ytterligare 33.000 personer söker vård där? sa Sandra Canbacken.

Pelle Pellby (s), kommunalråd var nöjd över uppslutningen och sa att den visar folket vilja. I vimlet fanns även Margareta Löfgren (m) som också visade att hon också är emot planerna.

Annika Nordling befarar att en stängning av akuten blir början till en nedmontering. Carina Andersson säger att lasarettet kommer att dräneras på kompetens.

– Otryggt att jobba på en arbetsplats som ständigt hotas, sa Helen Larsson.