Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Tre underbara brödrecept - enkelt och med en twist

Hej på er! Då var det dags för mig att dela med mig och inspirera er med mina recept igen. Hoppas ni har längtat lika mycket som jag på att återigen se ”Marie bakar” på torsdagarna. Vi börjar säsongen med tre underbara och enkla brödrecept. Ett av bröden har jag valt att kalla ”Enklaste brödet” just för att det är så enkelt att baka - med bara 4 ingredienser och det bakas ut direkt på ugnsplåten. Jag bjuder också på ett saftigt och smakrikt morotsbröd som bakas i långpanna och jäser över natten. Som en liten bubblare hittar ni också ett recept på ett bröd med toner av choklad och kaffe - perfekt till eftermiddagskaffet!

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Bild: Marie Lind
Bild: Marie Lind

Enklaste brödet (4 bröd)

Ingredienser:

25 g jäst

5 dl vatten

1,5 tsk salt

720 g (12 dl) vetemjöl

Valfria fröer till garnering

Gör så här:

1. Smula sönder jästen i en bunke. Värm upp vattnet till cirka 30 grader i en kastrull. Häll vattnet i bunken och rör till jästen löses upp. Tillsätt salt och mjöl och blanda ihop en deg med en träslev. Knåda inte.

2. Låt jäsa kvar i bunken, övertäckt med plastfolie, i 50-60 minuter.

3. Ta fram en stor ugnsplåt, lägg ut ett bakplåtspapper och mjöla hela pappret. Stjälp ut degen och tryck till försiktigt så det blir som en rektangel. Låt jäsa på plåten, övertäckt med plastfolie, i 30 minuter.

4. Sätt ugnen på 250 grader över- och undervärme.

5. Mjöla lätt över brödet, skär sedan i fyra delar, som limpor. Låt dem ligga kvar intill varandra. Pensla med vatten och strö över valfria fröer.

6. Sänk ugnstemperaturen till 225 grader och grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter.

Bild: Marie Lind
Bild: Marie Lind

Morotsbröd i långpanna (25-30 st)

Ingredienser:

10 g jäst

4 dl kallt vatten

1 dl solrosolja

1 tsk salt

150 g (2-3 st) skalade och finrivna morötter

1 dl havregryn

550 g (10 dl) rågsikt

Gör så här:

1. Kväll: Skala och riv morötter.

2. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vatten och olja och rör om. Blanda i salt, morötter, havregryn och rågsikt.

3. Rör ihop allt med en träslev (du behöver inte knåda) och stjälp ut degen i en stor ugnsform/långpanna på cirka 30 x 40 centimeter. Täck med plastfolie och låt stå framme i rumstemperatur över natten.

4. Morgon: Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme. Strö över lite mjöl och gör små hål i degen med hjälp av exempelvis ett sugrör.

5. Grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter. Låt svalna och skär sedan i rutor.

Eftermiddagsbröd med toner av choklad och kaffe (2 bröd)

Ingredienser:

25 g jäst (röd)

4 dl vatten

0,5 dl kokat och avsvalnat kaffe

50 g rumstempererat smör

1,5 tsk salt

600 g (10 dl) vetemjöl special

250 g (4,5 dl) rågsikt

100 g mjölkchoklad

Pensling:

Kaffe

Gör så här:

1. Smält choklad över vattenbad. Låt sedan svalna i temperatur till cirka 25 grader.

2. Smula ner jästen i en bunke. Värm upp vatten och kaffe till cirka 25 grader i en kastrull och häll sedan över jästen. Rör runt till jästen löses upp. Tillsätt salt, smör och de båda mjölsorterna.

3. Knåda ihop en deg, antingen i en köksassistent i 10 minuter eller i 15 minuter för hand. Knåda i den smälta chokladen mot slutet. Låt degen vila 20 minuter övertäckt i bunken.

4. Forma 2 stora runda bröd och lägg på en bakplåtsklädd plåt med lite mellanrum. Låt jäsa under handduk i cirka 1,5 timme (till dubbel storlek).

5. Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme.

6. Pensla bröden med kaffe. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter.