Tre recept att lägga rabarber på – och i

Paj med rabarber, mjuk kaka med rabarber, scones med rabarber – ja, det finns massor av bakverk med rabarber. En fantastisk grönsak som både är god att äta och fin att titta på. Med dessa rabarberrecept tar hemmabageriet lite sommarlov från tidningen. Recepten fortsätter dock att flöda på hemsidan och på Instagram. Följ mig där för att inte missa något smarrigt. Ta hand om varandra, njut av sommaren och fortsätt baka. Vi ses här igen till hösten!

ANNONS
|

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Enkel rabarberpaj med kardemumma (cirka 8 bitar)

Enkel rabarberpaj med kardemumma.
Enkel rabarberpaj med kardemumma. Bild: Marie Lind

Ingredienser:

2 dl havregryn

1 dl vetemjöl

1 tsk kardemumma

2 dl strösocker

100 g kallt smör

200 g rabarber

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader över- och undervärme. Ta fram en rund pajform.

2. Tillsätt havregryn, vetemjöl, kardemumma och strösocker direkt i formen och blanda runt. Hyvla smöret med en osthyvel och placera ut över smulblandningen.

3. Skölj och ansa rabarbern. Dela upp i mindre bitar och dekorera i ett fint mönster.

4. Grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Rabarber- och jordgubbsscones (12 st)

Rabarber- och jordgubbsscones.
Rabarber- och jordgubbsscones. Bild: Marie Lind

Ingredienser:

Bärblandning:*

100 g rabarber

ANNONS

100 g jordgubbar

1,5 msk potatismjöl

0,5 dl råsocker

Sconesdeg:

100 g rumstempererat smör

480 g (8 dl) ekologiskt vetemjöl

1 msk bakpulver

0,5 tsk flingsalt

1 msk flytande honung

1 msk chiafrön

3 dl mjölk

0,5 dl vätska från bärblandningen

Gör så här:

1. Skölj, ansa och skär rabarber och jordgubbar i småbitar. Vänd runt dem i potatismjöl och råsocker. Låt stå i cirka 30 minuter.

2. Sätt ugnen på 250 grader över- och undervärme.

3. Sila bort vätskan från bärblandningen och ställ åt sidan så länge.

4. Blanda ihop bärblandningen med resterande ingredienser - sist tillsätter du vätskan som du sparat från bären. Rör ihop en kladdig deg.

5. Klicka ut 12 st scones på en bakplåtsklädd plåt eller i en muffinsplåt.

6. Grädda mitt i ugnen i 16-18 minuter. Serveras bäst nybakade och ljumna.

*Benämningen “bärblandning” är inte helt korrekt då rabarbern är en grönsak. Ordet “bärblandning” är dock lättare att läsa”.

Rabarberkaka med vit choklad och kokos (glutenfri) (8-10 bitar)

Rabarberkaka med vit choklad och kokos.
Rabarberkaka med vit choklad och kokos. Bild: Marie Lind

Ingredienser:

4 ägg

2 dl strösocker

1 dl potatismjöl

0,5 dl marsanpulver

2 tsk bakpulver

100 g vita chokladknappar

1 dl riven kokos

200 g färska rabarber + 1 msk potatismjöl att vända dem i

Smör och kokos till formen

Gör så här:

ANNONS

1. Sätt ugnen på 180 grader över- och undervärme.

2. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt, gärna i 8-10 minuter. Vänd ner resterande ingredienser (utom rabarbern) i smeten och rör försiktigt tills allt har blandats. Smeten ska fortfarande vara fluffig.

3. Smörj och bröa en sockerkaksform med smör och riven kokos. Häll smeten i formen.

4. Skölj, ansa och dela rabarbern i centimeterstora bitar. Vänd runt dem med lite potatismjöl. Strö ut dem över smeten och tryck till försiktigt med en sked så rabarbern “försvinner” ner i smeten.

5. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 60 minuter.

ANNONS