"Torsk är fortfarande vardagsmat"

En fråga om tillgång och efterfrågan. Därför kan torsken bli hur dyr som helst. 164 kronor kilot för hel torsk är inget förvånande, menar Jan Axelsson på Glommens fisk. Men priset för den vanlige konsumenten ligger fast.

ANNONS
|

Runt 40 kronor kilot för hel torsk. Lite mindre än det dubbla för filéerna. Mer behöver inte konsumenten betala för torsken. Anledningen till prisrekordet i Smögen är enkel. Nästan inga fiskare är ute kring jul och nyår.

- Torsken i Smögen var säkert avsedd för ett speciellt ändamål. Det finns ingen handlare som köper till de priserna om inte de har en beställning, säger Jan Axelsson.

Måste någon ha torsk, så får den också vara beredd att betala, menar han. Minst 300 kronor kilot skulle en kund få betala om auktionspriset skulle gälla vid kyldisken.

Men Jan Axelsson menar att uppmärksamheten kring auktionen i Smögen är olycklig. Människor får fel uppfattning om de riktiga priserna ut till konsumenten. Torsk är inte 2000-talets ryska lyxkaviar.

ANNONS

- Torsk och torskfilé är fortfarande basföda. Priserna för torsken är inte högre nu än förra året. Exempelvis är både kolja och långa dyrare, säger han.

Ute på Östersjön har Glommenbåten FG 57 Halland just avslutat sin första trålning det här året. 1 000 kilo torsk till filéfabrikerna. En lyckosam dag. Kanske beroende på den tidigare helgstiltjen, kanske beroende på det kalla vädret.

- 1 000 kilo betalar dieseln och lådorna, säger Martin Dahlqvist. Vi får 16-18 kronor kilot för fisken. Det är ett bra pris.

Men då fångar Halland mest torsk i viktklass nummer fem. En lägre division än rekordprisernas nummer ett i Smögen på tio och tolv kilo. Torsken i Östersjön blir inte så stor. Inte heller är fångsten lika stor som förr. IFörut kunde en fiskebåt dra upp 30 ton fisk under en tur. Det händer sällan nu.

- För några år sedan fick vi runt tio kronor kilot. Men fisket är inte så vidlyftigt som förr, säger Martin Dahlqvist.

Han tror inte att de minskade fiskekvoterna kommer att påverka priset. Istället är det de snart införda större trålmaskorna som kan vara ett hot mot fisket, menar han.

- Det är alldeles för stora hål. Snart är det ingen idé att lägga i trålen. Jag tror att många fiskare kommer att få det tufft, säger Martin Dahlqvist.

ANNONS

Inte heller Jan Axelsson tror att de minskade torskkvoterna kommer att påverka priset nämnvärt i år. Kvoterna är snarare en anpassning till vad fiskarna får upp.

- Förra året räckte inte fisket upp till kvoterna, säger Jan Axelsson.

ANNONS