Torgny Söderberg tar hånen med en klackspark

Torgny Söderberg är redo för nya, elaka skriverier om "I love Europe". - Jag är för gammal för att bry mig, säger han till HN inför morgondagens schlagerfinal.

ANNONS
|

Att exvarbergaren Torgny Söderbergs dansbandslåt till Christer Sjögren gick direkt till final var en av skrällarna i årets Melodifestival. Särskilt med tanke på sågningarna i pressen.

- Det är kul att tidningarna engagerar sig, men det är ju bara underhållning.

"I love Europe" låter ungefär som Las Vegas-Elvis på after ski i Mexiko.

- Den har tre tonartshöjningar och det är ju en riktig schlager-signal. Det gäller att leverera något som lyssnarna kommer ihåg redan efter tre minuter, säger Torgny, som gillar deltävlingarna.

- Ja, det är för kort att bränna av allt det goda på en lördag. Det enda jag saknar från förr är den stora orkestern.

ANNONS

Några stora nyheter i Christer Sjögrens show är inte att vänta i finalen.

- Nej, man ska inte ändra för mycket i ett vinnande koncept. Låten sticker fortfarande ut och Christer har en ovanlig bärighet och fyllig klangfärg i rösten och sjunger den med auktoritet, säger Torgny och beskriver låten som en enda lång refräng, förutom det så kallade sticket där Ingela "Pling" Forsmans text byter språk: "This is magic, C′est magnifique /…/ Ciao! Buenos dias! Que tal? Wie geht es dir?"

Sammanlagt har Torgny skrivit 13 schlagerfinalbidrag på 34 år. Största framgången är förstås EM-vinsten med "Diggi-loo, diggi-ley" 1984.

- Jag fattade knappt att jag hade vunnit, varken i Sverige eller i Luxemburg. Men jag minns att Björn Borg var hemlig prisutdelare, säger Torgny, som efter ett vad fick skägget avrakat av bröderna Herreys.

Diggiloo är även namnet på Torgny Söderbergs och Lasse Holms sommarshower sedan 2003. I år kommer Måns Zelmerlöv, Lotta Engberg, Thomas Petersson och Torgnys medkompositör till "I love Europe", trumpetaren Magnus Johansson, till Båstad 18 - 19/7.

- Jag har jobbat mycket på att få Diggiloo till Varberg, gärna i simstadion där vi hade Eldfesten på Hylands tid. Det behövs bara intressenter, någon från kommunen eller en idrottsförening.

ANNONS

Torgny Söderberg växte upp i en musikalisk familj på Väktaregången nära strandpromenaden i Varberg, med systern Lena och tre bröder. Storebror Boris spelade trombon och småbröderna blev professionella musiker - Steve är oboist i Norrlandsoperans symfoniorkester och Magnus spelar kontrabas i Norska radions symfoniorkester.

- Här i Varberg har jag mina rötter och kan alla stenar. Jag känner mig hemma här, säger Torgny när han stannar till på ett café i uppväxtstaden, på väg hem till Skara från ett möte i Malmö.

Till Varberg åker han ofta för att spela trumpet i Bohemia, som spelar 1960-talsjazz i Messengersstil.

- Jazz är min hobby och det är härligt både att träffas och att spela. Vi har mycket på gång i år.

Omkring 580 Söderbergmelodier har givits ut på skiva.

- Det väller ut idéer hela tiden och ofta nynnar jag in i telefonens röstmemo. När en låtskiss känns bra nöter man tills den hittar sin form. Det är en ständig leklust.

Komponerandet sker på keyboard och med hjälp av musikprogram på datorn.

- Där finns alla tänkbara rytmer, instrument, sound och effekter och det känns som om låten bara ligger och väntar någonstans inom tolv toner. När man väl har gjort en melodi känns det som om den alltid har funnits.

ANNONS

Tekniken var annorlunda förr, när Torgny var maskinkonstruktör på SKF i Lidköping och skrev låtar på fritiden.

- Då hade jag en rullbandspelare där man kunde lägga på fyra-fem stämmor innan bruset blev för högt. Sedan åkte jag tåg till Stockholm och sålde låtarna till olika artister och förlag. Det är nog inte många som är kvar i branschen från den tiden.

några av Torgnys Melodifestivalminnen

1974, "Fröken Ur sång" till Titti Sjöblom:

- Jag kände mig som kusinen från landet bland alla kända namn, men det var en annan grupp som också var väldigt nervös, nämligen Abba. Det blev ju deras genombrott.

1982, "Dag efter dag" med Chips:

- Jag hade inte skrivit låten, men gjorde min tv-debut i England när jag fejkspelade saxofon med Anders Engberg, Abba-basisten Rutger Gunnarsson och Lasse Holm.

1986, "Kärleken är evig" till Lena Philipsson:

- Då tävlade man med en video, men bara de fem bästa fick sjunga live i tv. Så det var med fasa man var med, för alla hade ju repeterat.

1999, "Det svär jag" till Arvingarna:

- De sjöng fyrstämmigt, men Caspers mikrofon var inte påslagen, så jag fick bryta mitt i direktsändningen och de fick göra om låten.

lite om Sten Torgny Söderberg

Född: 26 november 1944 i Varberg. Bor: Hus i Skara. Familj: Hustrun Mariann och dottern Sofia. Yrke: Låtskrivare. Är utbildad maskiningenjör. Schlagermeriter: 13 finalbidrag sedan 1974. Tre tredjeplatser (1988, 1996, 1999) och tre andraplatser (1981, 1983, 1986) i svenska uttagningen och EM-seger 1984 med "Diggi-loo, diggi-ley". Aktuell: I morgondagens Melodifestivalfinal med "I love Europe", framförd av Christer Sjögren.

ANNONS