Tid för höstbak med goda svenska äpplen

De svenska äpplena är så goda just nu. Att baka äppelpaj eller göra äppelmos tillhör nog de vanligaste sätten att ta tillvara på denna underbara kärnfrukt. Har du själv ett äppelträd hemma eller känner någon som gärna ger bort några stycken? Jag vill passa på att visa er att det finns många fler sätt att använda äpplen på. Rivet äpple är perfekt och saftigt att använda i mörka bröd. Du kan också använda äpplen för att baka ljuvliga mjuka kakor eller göra små knyten av smördeg.

ANNONS
|

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Havrebröd med äpple och valnötter.
Havrebröd med äpple och valnötter. Bild: Marie Lind

Havrebröd med äpple och valnötter (1 bröd)

Ingredienser:

2 äpplen, söta sorten

1 dl valnötter

2 ägg

1 tsk salt

3 dl havremjöl

3,5 dl siktat dinkelmjöl

2 tsk bikarbonat

4 dl filmjölk

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader över- och undervärme. Klä en avlång brödform med bakplåtspapper.

2. Skölj äpplena, behåll skalet på, och riv dem grovt med rivjärn. Grovhacka valnötterna.

3. Lägg de rivna äpplena och valnötterna i en bunke och tillsätt resterande ingredienser.

Rör ihop en jämn smet och häll den i brödformen.

4. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 60 minuter.

Mjuk äppelkaka med kola och mandel.
Mjuk äppelkaka med kola och mandel. Bild: Marie Lind

Mjuk äppelkaka med kola och mandel (12-14 bitar)

Ingredienser:

3 ägg

ANNONS

2 dl strösocker

1 dl Dulce de leche

3 dl vetemjöl

1 rött äpple

0,5 dl finhackad mandel*

2 msk pärlsocker

40 g hyvlat kallt smör

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme. Klä en springform (cirka 23 centimeter i diameter) med bakplåtspapper.

2. Vispa ägg och strösocker luftigt. Tillsätt Dulce de leche och vispa tills den går in i smeten. Sikta ner vetemjöl och rör försiktigt ihop till en slät smet. Häll smeten i formen.

3. Skölj och skär äpplet i tunna skivor. Sprid ut dem över smeten i ett fint mönster.

4. Finhacka mandel, blanda med pärlsocker och strö sedan ut det över kakan.

5. Avsluta med att hyvla lite kallt smör på toppen.

6. Grädda mitt i ugnen i cirka 40 minuter. Känn med en sticka så kakan är torr i mitten.

*Mandel kan uteslutas helt vid allergi

Söta äppelknyten.
Söta äppelknyten. Bild: Marie Lind

Söta äppelknyten (8 st)

Ingredienser:

250 g smördeg

1 äpple

0,5 dl råsocker

0,5 dl florsocker

0,5 msk kanel

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 220 grader över- och undervärme.

2. Kavla ut smördegen tunt.

3. Skala och skär äpplet i tunna skivor. Blanda ihop råsocker, florsocker och kanel i en djup tallrik eller bunke. Vänd runt äppelskivorna i blandningen.

ANNONS

4. Skär smördegen i 8 stycken fyrkanter. Placera ut 2-3 äppelskivor på varje bit och “knyt” sedan ihop smördegen så att äppelskivorna inte längre syns.

5. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter, tills de är gyllenbruna.

ANNONS