Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Känslig mottagare. Hans Olofsson, professor i radioastronomi och chef på rymdobservatoriet, pekar ut en av Lofars antenner som ska ta emot signaler från rymden med lång våglängd.

Teleskopet ska lösa universums mysterier

Vad hände i universum före de första stjärnorna bildades för 13 miljarder år sedan? Det kanske Lofar kan svara på.

Under måndagen invigdes nya radioteleskopet Lofar på Onsala rymdobservatorium. En mycket högtidlig tillställning där utbildningsminister Jan Björklund (FP) fick det ärofyllda uppdraget att starta anläggningen.

Lofar är en europeisk storsatsning. Namnet är en förkortning av Low frequency array vilket betyder lågfrekvens-uppställning. Det är ett nytt slags radioteleskop som kan se miljarder ljusår ut i rymden. Så långt tillbaka i tiden hade inte de första stjärnorna tänts och det hade ”bara” gått några hundra miljoner år efter Big Bang.

Onsalastationen är en av 48 stationer som länkar ihop signaler från hela Europa. Dessa samlas i en central superdator i Nederländerna.

– Människor har alltid sökt förklaringar till vad som finns där ute i rymden. Existentiella frågor gör det så fascinerande, säger Jan Björklund.

Lofar har kostat cirka tio miljoner kronor att bygga och finansieras till stor del av Vetenskapsrådet. Teleskopet är det största som har byggts i Sverige på 35 år.