Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Talangen Sky Brown besöker Varberg

Hon är nio år och världskänd. Skateboardåkaren Sky Brown har kommit hela vägen från Japan för att besöka Varberg och Girls Skate Weekend.

 

 

Redan förra året medverkade Sky Brown som yngsta tjej någonsin i Vans US Open Pro Series. Det är en av världens största skateboard tävlingar, för vuxna. Hon har precis fyllt nio år och just nu står hon i solen på rampkanten och väntar. Med kepsen på sne och ett stort hål i höger sko koncentrerar hon sig. Sen droppar hon och publiken tystnar. 
— It´s so cool and awesome, säger Sky Brown när hon ska beskriva skateboarding. Hon stod på brädan första gången när hon var tre år. 
— Det var min favoritleksak när jag var liten och jag brukade titta på när pappa skejtade. Hon lutar sig bekvämt mot sin egna skateboard. Den sandpapperslika ytan är nött men undersidan är färgglad. Sky har haft så många brädor att hon inte kan hålla räkningen, skorna brukar hon få byta ut efter två veckor. 
— De skor hon har nu var nya när vi kom hit för en vecka sedan, säger pappa Stuart Brown med ett skratt.
Även om skateboarden tar upp mycket av Skys tid så är det egentligen surfingen som är hennes ess. 
— Jag surfar mer än vad jag skejtar. Men inte här i Varberg, vattnet är för kallt, säger hon och påpekar avsaknaden av vågor i det vi kallar ”Surfers paradise”.  Hemma i södra Japan är det både varmt och perfekta vågor. 
Sky Brown väljer därför att hålla sig på land när hon är på besök över helgen. Det är Varbergs skateboardklubb som bjudit in henne för att locka fler tjejer till sporten. 
— Vi ser Sky som en inspirationskälla för många unga. Och vi vill gärna se att fler tjejer vågar ta plats i rampen, säger Helena Selander en av dem bakom Girls Skate Weekend.
Sky tar gärna plats i rampen. Hon säger att hon tycker det är bra med en tjejskatehelg samtidigt som hon tycker att det är viktigt att tjejer och killar ska kunna skejta tillsammans. 
— Jag önskar att killar och tjejer kunde skejta tillsammans. Jag gillar att skejta med killar för då blir jag pushad att göra mer, säger Sky Brown. Hemma i Japan är uppdelningen mellan killar och tjejer stor och därför har det varit ännu viktigare för Sky att visa att hon faktiskt kan skejta med killarna också. Men det spelar ingen roll vem hon skejtar med bara hon får stå på brädan. 
— Jag älskar det eftersom det får mig att må så bra. Det är så roligt när man skejtar med tjejer och killar, både barn och vuxna. Man möter många olika sorters människor och det är coolt.
Under lördag kan ni möta Sky Brown på Girls Skate Weekend i rampen vid hamnplan.