Frihet och camping i ett. Att semestra med husbil har blivit populärt under coronapandemin. Men man måste inte köpa en egen bil för att kunna njuta av semestern, det går att hyra också.
Frihet och camping i ett. Att semestra med husbil har blivit populärt under coronapandemin. Men man måste inte köpa en egen bil för att kunna njuta av semestern, det går att hyra också. Bild: Andreas Olsson

Tänk på det här om du vill hyra husbil i sommar

Semester i husbil lockar allt fler. Men alla varken vill eller kan skaffa en egen bil, utan hyr hellre. Det finns en hel del att tänka på, innan man ger sig ut på vägarna, till exempel försäkringar och lastvikt. Och har du en husbil som du vill hyra ut finns det också en del att ta hänsyn till, som hur försäkringen gäller.

ANNONS
|

Husbilsintresset har exploderat i Sverige under pandemin. Många lockas av att rulla runt i landet på semestern, nu när möjligheten att semestra utomlands är kraftigt begränsad. Det har gjort att begagnade fordon går åt som smör i solsken och handlarnas lager gapar näst intill tomma. Inte heller privatmarknaden svämmar över av objekt just nu.

För den som är sugen på en husbilssommar, men inte vill eller kan köpa en egen husbil kan det vara en idé att hyra en för att prova på campinglivet.

LÄS OCKSÅ: Det här behöver du i ditt hemapotek i sommar

Men det finns en del att tänka på. Till att börja med måste man bestämma sig för om man vill hyra av en firma eller av en privatperson. Det finns vissa skillnader, både när det gäller vad man får för service och vad det kostar, beroende på vad man väljer.

ANNONS

Vad gäller om du hyr husbil av en firma?

Vi har kollat med Skanditrip/Daylight, som är av de större firmorna som hyr ut husbilar i Göteborgsområdet. Det finns ytterligare några aktörer på marknaden och dessutom en del handlare som hyr ut också, men då rör det sig oftast en eller få bilar till uthyrning.

Hos just Skanditrip är fokus till stor del på kunder från övriga Europa, vilket gör att prissättningsmodellen är därefter. Man hyr husbilen ”tom” och sedan lägger man till saker beroende på vad man vill ha. Grundhyran för en bil hos Skanditrip ligger under högsäsong på mellan cirka 1 600 och 3 000 kronor, beroende på modell. Hos systerföretaget Daylight kostar en vecka under högsäsong från 11 500 kronor.

Förutom grundhyran krävs dock alltid att man bokar ett så kallat essentiellt baspaket.

Torbjörn Wallin är informationsansvarig hos Skanditrip och Daylight och själv en van husbilsåkare.
Torbjörn Wallin är informationsansvarig hos Skanditrip och Daylight och själv en van husbilsåkare. Bild: Privat

– I det paketet ingår bland annat full försäkring, telefonsupport hela dygnet och städning av bilen efter återlämning, säger Torbjörn Wallin på Skanditrip.

Telefonsupporten handlar om att det alltid går att ringa till bolaget om något händer på resan. Tanken är att så lite som möjligt av den tänkta semestern ska bli förstörd om något händer med bilen.

– Händer något hjälper vi till att lösa det så snabbt det bara går. Vi har kunder som kanske hyr i en vecka av oss och då vill vi ju inte att de ska få sin semester förstörd, så vi gör allt vi kan för att man ska kunna rulla vidare så fort det bara går, säger Torbjörn Wallin.

ANNONS

Var ute i god tid

För de som vill hyra av firma tipsar Torbjörn Wallin om att vara ute i god tid, särskilt om man vill ut och rulla under industrisemestern i juli.

– I normalfallet är alla våra bilar i princip uppbokade redan i januari, eftersom vi har många utländska gäster som kommer hit och semestrar. Nu under coronan ser det lite annorlunda ut, så än så länge finns det kanske fortfarande möjligheter, säger han.

Att njuta av lugnet vid en sjö kan vara en av lockelserna med att åka husbil.
Att njuta av lugnet vid en sjö kan vara en av lockelserna med att åka husbil. Bild: Torbjörn Wallin

Under andra perioder är det inte riktigt lika svårt att hitta bil att hyra. Runt till exempel midsommar och i augusti fanns det alternativ kvar när vi gjorde en koll.

Alla Skanditrips bilar kan köras på B-körkort och de flesta av deras modeller är familjebilar i olika varianter.

Vad gäller om du hyr husbil privat?

Det finns olika sätt att komma i kontakt med privata uthyrare. Antingen känner man någon som hyr ut, hittar en annons på till exempel Blocket, eller använder sig av någon uthyrningssajt, som till exempel housecar.se. Oavsett hur bilen hittas finns det saker att tänka på även här, kanske till och med fler än om man hyr av en firma.

LÄS OCKSÅ: Fällorna du ska undvika om du vill hyra ut din husbil

Nedan följer en del generella råd, vissa är viktigare än andra när det handlar om att hyra privat, men alla sakerna kan vara bra att tänka på oavsett vem du hyr av.

ANNONS

Kolla lastvikten

För den som har ett B-körkort utan extra behörigheter får bilen inte väga mer än 3 500 kilo totalt.

För att köra lagligt gäller det alltså att ha koll på lastvikten, så att inte bilen väger för mycket när den är packad och klar. En viss hint om hur stor lastvikten är kan man få genom att titta på bilens uppgifter i fordonsregistret. Där finns bilens totalvikt, tjänstevikt och lastvikt angiven. Viktigt att tänka på är dock att det inte går att lita blint på siffrorna, eftersom tjänstevikten är beräknad innan eventuella tillbehör (markis, AC och så vidare) är ditsatta.

Det enda sättet att få veta exakt hur mycket som går att lasta i bilen är att väga den. Oavsett vad registreringsbeviset anger i tjänstevikt och lastvikt får bilen inte överstiga 3 500 kilo när allt är packat och klart.

Om du har möjlighet att väga, tänk på att sådant som vatten i tankarna, diesel och passagerare tar en del kilon, så finns det inte med i bilen vid vägning behöver det finnas utrymme även för detta.

De flesta bilar med totalvikt 3 500 kilo har relativt liten lastvikt, särskilt om det finns plats för sex personer i bilen. En del bilar kan ha så låg lastvikt som 300-400 kilo och då gäller det att ha koll på vad man stoppar i bilen om man inte vill riskera att köra med överlast.

ANNONS
Trycket på campingarna vid kusten brukar vara hårt under högsäsong, så det gäller att boka i tid om man är sugen på att bo på de mest populära ställena.
Trycket på campingarna vid kusten brukar vara hårt under högsäsong, så det gäller att boka i tid om man är sugen på att bo på de mest populära ställena. Bild: Annika Karlbom

Är bilen försäkrad?

Extra viktigt om du hyr privat. Firmor har oftast försäkring som du tecknar i och med att du hyr, men när du hyr privat är det inte alls säkert att den befintliga försäkringen gäller. Tänk på att om bilen inte har rätt försäkring finns en stor risk att du får stå för hela kostnaden om något händer.

Koll på skicket

Se till att ”besiktiga” bilen innan du kör iväg. Ta gärna bilder både invändigt och utvändigt, så att skicket och eventuella skador som redan finns dokumenteras tydligt.

Gör samma sak vid återlämnandet och se till att du och uthyraren är överens.

Vad ingår?

En del saker är svårt att klara sig utan på en husbilssemester. Se till att det finns gasolflaska, nivåklossar, elkabel och liknande. Det kan bli en dyr historia om du måste komplettera med detta under resans gång.

Finns det husgeråd i bilen, eller ska du ta med sådant själv? Vad gäller med sängkläder?

Ingår städning efter uthyrningen?

Kontrollera kontraktet och se till att du har koll på vad som krävs av dig och vad uthyraren har utlovat.

Ha också koll på vad som gäller om du vill köra bilen utanför Sverige. Vad säger ditt avtal?

ANNONS

Hur funkar det?

Se till att få en ordentlig genomgång om hur allt i bilen fungerar. Hur tömmer man toatanken? Var sitter gasoltuben? Hur funkar kylskåpet?

Se till att du får ett telefonnummer där du kan nå ägaren till bilen om det skulle dyka upp problem på vägen.

Och till sist: Glöm inte att njuta av semestern.

LÄS MER:Snårigt vad som gäller för husbilar

ANNONS