Youtube lanserar nya verktyg för föräldrar och tonåringar på plattformen. Arkivbild.
Youtube lanserar nya verktyg för föräldrar och tonåringar på plattformen. Arkivbild. Bild: Magnus Lejhall/TT

"Youtube lägger över ansvaret på föräldrarna"

Nu blir det lättare för svenska föräldrar att ha koll på vad deras tonåringar gör på Youtube, enligt företaget.
Videojätten gör även ändringar för att begränsa hur ofta unga får se klipp som anses vara skadliga.
– Uppdateringarna är bra, men det är också ett sätt att lägga över ansvaret på föräldrar, säger Lina Eklund, docent vid Uppsala universitet.

ANNONS

Uppdateringen handlar om att ge föräldrar verktyg för att stötta tonåringar i användningen av plattformen.

Föräldrar och tonåringar kan nu länka sina konton och få notiser när tonåringen startar en livesändning eller laddar upp en video. Även viss kanalaktivitet som prenumerationer och kommentarer kommer att delas om man använder sig av verktyget.

– Vi vill uppmuntra till ett engagemang mellan föräldern och tonåringen, det ska vara en hjälp i konversationer om innehåll, säger Garth Graham, chef för Youtube Health, till TT.

"Bra med inte tillräcklig"

Lina Eklund, docent i människodata och interaktion vid Uppsala universitet tycker uppdateringen är bra men inte tillräcklig. Unga som är i riskzonen för att påverkas negativt av sociala medier har i större utsträckning inte föräldrar som är så pass engagerade, menar hon.

ANNONS

– Det ställer jättehöga krav på föräldrarna. Vi ser i forskning att föräldrar inte klarar av det. Youtube är också en av flera olika appar vilket nästan gör det omöjligt att hålla koll, säger hon.

Stoppar vissa videor

Debatten om att sociala medier bidrar till skeva kroppsideal, speciellt hos unga tjejer, har pågått länge. Youtube vill nu begränsa en typ av videor som de anser kan vara skadliga i stor mängd.

En del av uppdateringen handlar om att ungdomar inte längre gång på gång ska kunna bli rekommenderade videor som "jämför fysiska egenskaper" eller innehåll med "specifik vikt och träning".

– Det är såklart enkelt att runda det. Det går att uppge en annan ålder på kontot eller göra egna sökningar. Jag ser positivt på att de försöker begränsa det omedvetna konsumtionsmönstret, men det svårt att veta hur effektivt det kommer vara, säger Lina Eklund.

Enligt rapporten "Svenskarna och internet 2023" av Internetstiftelsen använder en tredjedel av svenskarna Youtube varje dag. Bland 00- och 10-talister är två av tre inne på Youtube dagligen.

Fakta: Youtubes uppdatering

Ungdomar under 18 år ska inte längre gång på gång kunna bli rekommenderade videor med innehåll som till exempel "jämför fysiska egenskaper". För att uppdateringen ska fungera behöver ungdomen vara inloggad och ha uppgett rätt ålder.

Detsamma gäller för länkade konton. En inloggning och rätt uppgiven ålder krävs. Att länka konton mellan tonåring och vårdnadshavare är frivilligt, barnet måste godkänna en förfrågan från vårdnadshavaren.

Vid länkning av konton delas inte sökhistorik mellan användarna.

Ändringarna i Youtubes tjänst skedde i USA i november men kommer till Sverige först nu.

Källa: Youtube

ANNONS