Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Infrastrukturminister Anders Ygeman (S). Arkivbild
Infrastrukturminister Anders Ygeman (S). Arkivbild Bild: Jessica Gow/TT

Ygeman: Det finns inget hemligt avtal

Energiminister Anders Ygeman (S) förnekar att elberedskapspengar används för att lösa effektbristen i Stockholm.
– Det finns inte något sådant hemligt avtal, säger han.

Statliga myndigheten Svenska Kraftnät och energiminister Anders Ygeman har, enligt Dagens Nyheter, i hemlighet tilldelat en miljard av nationella elberedskapspengar till energibolaget Stockholm Exergi för att lösa elproblemen i huvudstaden.

Bakgrunden är bristen på el i Stockholm. I avvaktan på att Svenska Kraftnät bygger ut stamnätet presenterade Ygeman en lösning i oktober 2019.

Ett gammalt uttjänt oljekraftvärmeverk i Värtan i Stockholm skulle renoveras. Kostnad två miljarder kronor. Frågan var vem som skulle betala. Enligt uppgifterna på en presskonferens vid tillfället så skulle kraftproducenten Stockholm Exergi investera1,6–2,1 miljarder kronor i kraftverket, något som TT rapporterade vid tidpunkten.

Men enligt DN stämmer inte detta. Svenska Kraftnät och infrastrukturdepartementet ska i stället ha kommit överens om att hälften av pengarna, en miljard kronor, skulle tas från nationella elberedskapsmedel.

Olika saker?

Elberedskapsmedel ska användas till stöd för att stärka det svenska totalförsvaret genom att skydda samhällsviktiga funktioner om elnätet släcks ner i händelse av kris eller krig. Medlen ska inte användas för att avhjälpa vanlig effektbrist.

– Det initiativ jag presenterade hade inte med totalförsvarsfrågan att göra. Det är något som Svenska Kraftnät hållit på med parallellt, säger Ygeman.

– Jag har inte gjort något för att Svenska Kraftnät varken ska göra si eller så med de pengarna.

Även Svenska Kraftnät förnekar att det ska ha gjorts någon hemlig överenskommelse med Ygeman om hur elberedskapspengar ska användas. Däremot skriver myndigheten på sin hemsida om ett beslut som fattades i juli 2020. Beslutet innebär att Svenska Kraftnät ersätter kostnader i ett antal anläggningar för att säkerställa förmågan till så kallad ödrift i Stockholm.

Pengar betalas ut

Ödrift är en elberedskapsåtgärd och innebär att elförsörjningen ska kunna säkerställas i Stockholm utan koppling till transmissionsnätet.

Några elberedskapspengar har ännu inte betalats ut till Stockholm Exergi, enligt Svenska Kraftnät. Beslutet innebär att max 87 miljoner kronor per år kan betalas ut i tolv år för genomförda åtgärder.

Enligt Svenska Kraftnät så är det säkerställt att elberedskapsmedel enbart betalas ut för elberedskapsåtgärder för att säkra ödriftsförmåga i Stockholm.

Men enligt ett internt pm som DN hänvisar till blir de faktiska kostnaderna för elberedskapsåtgärder betydligt lägre än 87 miljoner kronor per år.

"Om kostnaderna blir lägre än maxtaket, 87 miljoner per år, ersätts endast faktisk kostnad", uppger Svenska Kraftnät.

TT: Men när det gäller projektet att renovera oljekraftvärmeverket i Värtan, så kommer inga elberedskapspengar att gå dit?

– Så vitt jag förstått, nej, säger Ygeman.

Moderaterna har reagerat på DN:s uppgifter och vill nu att Anders Ygeman och Svenskt Kraftnäts generaldirektör kallas till riksdagens näringsutskott.

– Det är två nya frågor här. Det ena är att man säger att beredskapsdelen kostar en viss summa och det man tecknat för att betala ut är en mycket större summa, säger Moderaternas näringspolitiska talesperson Lars Hjälmered (M) till TT.

– Det andra är uppgifterna om påtryckningar från departementet. Det finns tjänsteanteckningar från Svenska Kraftnät om att tjänstemän har ringt och efterfrågat när beslut kommer.

Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs fel departement.

Owe Nilsson/TT

Peter Wallberg/TT