- Moderaterna försöker äta kakan och ha den kvar medan avgående försvarsminister lämnar frågan på hur man ska betala kalaset till sin efterträdare, säger Widman till TT.
Försvarsminister Peter Hultqvist informerade riksdagens försvarsutskott inför torsdagens regeringsbeslut om att gå vidare med det planerade köpet av Patriot.
Upprörd Allianskollega
Med sig har han Moderaterna och Centern, medan Allianskollegorna Liberalerna och Kristdemokraterna tidigare lämnat överenskommelsen kring miljardaffären.
L och KD anser att kostnaderna för Patriotsystemet riskerar att tränga ut andra försvarssatsningar och extra pengar för Patriot till Försvarsmakten.
- Moderaterna hade i sin makt att se till att Försvarsmakten blev kompenserad för affären men man valde istället vara ett stödparti åt regeringen. Samtidigt säger Moderaterna att de vill se mycket mer pengar till försvaret, för mig är det är konstig föreställning, säger Widman (L).
"Regeringen är svaret skyldiga"
Enligt Moderaterna ligger nu bollen på regeringens planhalva och är svaret skyldiga kring hur Försvarsmakten ska finansieras de kommande åren.
- Regeringen ger inget svar om pengarna, men det gör vi. Nästa år behövs 3 miljarder kronor, året därpå 5 miljarder kronor och därefter 10 miljarder kronor, säger Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark.
Prislappen är sekretessbelagd
I köpet av Patriotsystemet ingår fyra eldenheter med kringhörande andra enheter. Efter att regeringen fattat beslut kommer majoriteten av det amerikanska luftvärnsystemet att levereras till Sverige mellan 2021 och 2022.
- Det är ett leveranssäkert system, det är ett prövat system som finns i bland annat Tyskland och Nederländerna och snart i Polen, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Prislappen är sekretessbelagd. Summor på över tio miljarder kronor har nämnts tidigare. Enligt Ekot kostar varje robot som ska avfyras 40 miljoner kronor.
Patriotsystemet har fått kritik för att vara föråldrat och dyrt.
- Vi vet precis vad vi får för de pengar som vi har avsatt, tyvärr är den uppgiften sekretessbelagd. Men vi har kontroll på kostnaderna och det är utifrån de analyser gjorda av Försvarsmakten det bästa alternativet, påpekar Hultqvist.
Föra diskussioner efter valet
Försvarsminister Hultqvist uppger att Försvarsmakten i alla fall inte på kort sikt ska få extra pengar för köpet av Patriot och påpekar att affären inte påverkar de närmaste årens budgetramar.
- Sedan är vi beredda att föra fortsatta diskussioner med försvarsgruppen efter valet, säger Hultqvist.
I den så kallade försvarsgruppen ingår regeringspartierna och Moderaterna och Centern.
Trots att Allianspartierna stod bakom planen att köpa Patriot i höstas, så har kritik börjat höras från borgerligt håll.
Sprickan I Alliansen kring Patriot uppstod för drygt en månad sedan när Liberalerna var först ut med att lämna den breda överenskommelsen.
Sverigedemokraterna vill sedan tidigare avbryta köpet av Patriot.