Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Raoul Wallenbergs öde är fortfarande oklart. Arkivbild.

Wallenbergs efterlevande får nej – igen

Familjen har vädjat – men ryska säkerhetstjänsten FSB vägrar att öppna arkivet med handlingar som kan avslöja den svenske diplomaten Raoul Wallenbergs öde. Nu meddelar en domstol i Moskva att FSB:s beslut står fast.

Raoul Wallenberg – som räddade tiotusentals judar från nazisterna i slutet av andra världskriget – har varit försvunnen i mer än 70 år och har dödförklarats av Skatteverket.

Men familjen fortsätter kampen om att få se handlingar som kan avslöja vad som hände diplomaten. I höstas stämde de FSB, en efterträdare till Sovjettidens KGB, för att få tillgång till dokumenten.

1945 tillfångatogs Wallenberg och fördes till Sovjetunionen där han fängslades. Hans öde är därefter okänt. Ryssarna hävdar att han avled, eller mördades, i fängelset 1947. Några säkra bevis har dock inte kunnat visas.

En delegation av forskare och representanter från familjen har tidigare lämnat en detaljerad lista till ryska myndigheter över de dokument som de hoppas få tillgång till. FSB hänvisar till att arkiven innehåller en del privata detaljer om Wallenbergs medfångar som efterlevande inte önskar få veta.