Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Många medicintekniska produkter tillverkas i Kina. Bild: Isabell Höjman/TT
Många medicintekniska produkter tillverkas i Kina. Bild: Isabell Höjman/TT

Viruset kan ge materialbrist inom vården

Det nya coronaviruset kan på sikt leda till materialbrist inom den svenska vården, rapporterar Ekot. Anledningen är att många medicintekniska produkter tillverkas i Kina.

– Än så länge har vi inte fått några indikationer från vården på att man har brist på produkterna, men det är klart att om det blir långvarigt kan det få stora konsekvenser, säger Anna Lefevre Skjöldebrand, vd på branschorganisationen Swedish medtech, till Ekot.

Swedish medtech organiserar runt 180 medicintekniska företag, och har fått in frågor från medlemmar vars kinesiska leverantörer inte kan leverera vissa typer av produkter på grund av myndighetsbeslut. Enligt Anna Lefevre Skjöldebrand finns det en sårbarhet i att mycket av produktionen har hamnat i länder med låga kostnader, något spridningen av det nya coronaviruset gör extra tydligt.

– Här tror jag att vi behöver ha en dialog för att se hur vi långsiktigt ska skapa en bra försörjning av medicintekniska produkter till svensk och europeisk vård och omsorg, säger hon.