Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kylan behåller sitt grepp över Sverige med minusgrader i nästan hela landet. Arkivbild.

Vinterkylan biter sig fast i hela landet

På med långkalsongerna, dra ner mössan över öronen och vira halsduken ett extra varv. Vinterkylan har tagit ett rejält grepp om Sverige och släpper det inte i första taget.

Efter att det i veckan snöat rejält på flera håll är det nu riktigt kallt i stora delar av landet ­– och kylan är här för att stanna.

- Ja, det är en riktigt kall period som vi har nu framför oss. Den här kylan, den kommer hålla i sig den närmaste tiodygnsprognosen, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI, till TT.

Under lördagen och eventuellt på måndagen kan det bli någon plusgrad i Götaland. Men sedan kommer kylan tillbaka även där.

- I landets norra delar så ser det ut att kunna vara ganska kalla vinterdagar med temperatur som på en del håll kan ligga på 20 minusgrader mitt på dagen, säger Alexandra Ohlsson.

Flera halkolyckor

Under veckan har det också varit halt på flera platser. I Skåne drabbades både fotgängare och andra trafikanter av halkolyckor. På torsdagen inträffade där hela 26 trafikolyckor, enligt Sydsvenskan.

I Göteborg såg sjukvården en viss ökning av antalet halkolyckor främst i början av veckan, enligt pressavdelningen på Sahlgrenska sjukhuset.

I Stockholm, där det snöade rejält på onsdagen, har det också varit en del halkskador, enligt Hanna Ahonen på Södersjukhuset.

38 patienter som skrevs in på SÖS-akuten under torsdagen hade skador där halka var huvudorsaken.

- Det jag kan säga är att i går förmiddag var det egentligen ingen markant ökning, konstigt nog. Det fanns absolut halkskador, men inte på något extremt sätt, säger Hanna Ahonen.

Se upp vid snöfall

Den värsta halkan ska nu vara över, men enligt SMHI ska man vara på sin vakt även när det är minusgrader dygnet runt. I Götaland bör man se upp om temperaturen stiger över nollan på dagen. Men annars håller det kalla vädret i sig.

- Det ser inte ut att vara så mycket ny halka. Kanske om vi får några lokala snöfall som kan ge snöhalka, säger Alexandra Ohlsson vid SMHI.