Vinterkräksjukan och influensan når sin topp om några veckor. Arkivbild.
Vinterkräksjukan och influensan når sin topp om några veckor. Arkivbild.

Vinterkräksjuka och influensa toppar samtidigt

Vi är på väg in i den värsta perioden av såväl vinterkräksjuka som influensa. Sjukdomarna ser ut att nå sin kulmen nästan samtidigt och för att hålla sig frisk är det bland annat noggrann handhygien som gäller, påpekar Folkhälsomyndigheten.

ANNONS
|

Under förra veckan ökade fallen av både vinterkräksjuka och influensa jämfört med veckan innan, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. Ökningarna har skett från relativt låga nivåer, men den mest intensiva perioden för sjukdomarna är på ingång.

- För vinterkräksjukan kommer man se toppen av säsongen om några veckor. Runt februari-mars når den sin topp, sedan börjar det avta, säger Elsie Ydring, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

ANNONS

Även influensan väntas nå sin höjdpunkt under februari.

- Men vi vet inte riktigt hur intensiv den kan bli, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog inriktad på influensa vid Folkhälsomyndigheten.

Barn och äldre

Under förra veckan rapporterades totalt 132 fall av vinterkräksjuka och 865 fall av influensa och det är främst barn och äldre som har drabbats hårt, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. Siffrorna återspeglar endast hur många fall av vinterkräksjuka respektive influensa man kunnat se bland dem som sökt vård för sina problem.

- Det säger att de grupperna är lite mer allvarligt sjuka, det säger inte så mycket om hur många som faktiskt blivit sjuka och som ligger hemma, säger AnnaSara Carnahan.

Tvätta händerna ofta

För att hålla sig frisk från sjukdomarna gäller det att vara noggrann med handhygienen. Elsie Ydrings råd är att tvätta händerna med tvål och vatten ofta, torka sig med engångs- eller pappershanddukar och inte förlita sig på handsprit.

ANNONS

- Det handlar om att mekaniskt tvätta bort viruspartiklar från händerna. Handsprit har inte alltid tillräcklig effekt mot vinterkräksjuka, så använd den som komplement, säger hon.

AnnaSara Carnahan fyller i:

- Försök att hålla avstånd till personer som är uppenbart sjuka och om man väl blir sjuk är det viktigt att stanna hemma så att man inte smittar andra.

Vaccinera sig tidigt

När det gäller influensa är rekommendationen att vaccinera sig om man tillhör en riskgrupp, och det ska göras så tidigt som möjligt.

- Risken ökar att man råkar bli smittad innan vaccinet haft effekt ju senare man tar vaccinet, säger AnnaSara Carnahan.

TT

Fakta: Vinterkräksjukan

Vinterkräksjukan orsakas av det mycket smittsamma caliciviruset. Inkubationstiden är 12–48 timmar och symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber. Men man kan också vara smittad och bära viruset vidare utan att uppvisa symptom.

Viruset sprids på olika sätt: Via direkt eller indirekt kontakt med smittade personer, via livsmedel som hanterats av smittad person, via råa skaldjur eller grönsaker som förorenats med avloppsvatten. Caliciviruset förstörs vid temperaturer över 70 grader, men inte vid frysning.

Vissa personer får inte vinterkräksjukan även om de utsätts för viruset, på grund av en gen som skyddar mot den vanligaste typen av caliciviruset. Däremot har man inte ett absolut skydd och kan bli sjuk av andra, mindre vanliga typer av viruset.

Källor: 1177 Vårdguiden och Folkhälsomyndigheten

Fakta: Influensa

Influensa är en infektion som orsakas av virus. Influensaviruset kommer varje år till Sverige och är vanligast under vinterhalvåret.

Influensan kan komma mycket plötsligt och vanliga symtom är hög feber, muskelvärk, halsont, huvudvärk, hosta och röda ögon som ömmar. Det är vanligt att få flera av symtomen samtidigt. Den värsta perioden brukar hålla i sig i fem till sju dagar, men det är vanligt att känna sig trött i ytterligare några veckor.

Den som tillhör en riskgrupp rekommenderas att vaccinera sig mot influensan. Är du 65 år eller äldre, gravid eller har en hjärt- eller lungsjukdom tillhör du en riskgrupp.

Källa: 1177 Vårdguiden

ANNONS