Människor i Sverige blir allt längre. Utvecklingen har pågått i hundratals år, men fortsätter ännu. På 16 år ökade medellängden för män med en centimeter i en ny studie. Arkivbild.
Människor i Sverige blir allt längre. Utvecklingen har pågått i hundratals år, men fortsätter ännu. På 16 år ökade medellängden för män med en centimeter i en ny studie. Arkivbild.

Vi blir längre och längre

Vi fortsätter att bli längre. Personer födda 1990 når i genomsnitt högre i kroppslängd än de som föddes 1974, visar en studie av 4 000 västsvenskar.

ANNONS
|

Trodde du att ökningen i kroppslängd hos människor i ett välmående land som Sverige har stannat av, så att vi inte blir längre? I så fall är du inte ensam.

- Under de senaste 150 åren har människor i Sverige blivit otroligt mycket längre. Man har spekulerat i om den utvecklingen har tagit slut, säger Anton Holmgren, barnläkare i Halland och forskare vid Sahlgrenska akademin, som har skrivit en doktorsavhandling om människors längd.

ANNONS

- Men den här studien visar att även om trenden avtagit något, så fortsätter den. De som föddes 16 år senare växte mer, särskilt i barndomsåren.

Män ökade mer

Män födda 1990 blev i genomsnitt 181,7 centimeter långa, vilket är en centimeter mer än de som föddes 1974.

Kvinnor födda 1990 växte i genomsnitt till 168,3 centimeters längd – sex millimeter längre än de som föddes 1974.

Längderna mättes vid omkring 18 års ålder, med nya mätningar upp till 22 år av män som såg ut att fortfarande växa.

Hög levnadsstandard med god hälsa förklarar ökningen.

- Vi har fått det bättre och bättre, och det kan ta några generationer att slå igenom, säger Anton Holmgren.

Osäker historia

Precis hur mycket medellängden har ökat under årens lopp är inte helt lätt att avgöra. Går man långt tillbaka är beräkningar som grundas på skelettfynd den viktigaste källan.

ANNONS

Det finns siffror från mönstring inför militärtjänst, men de kan ha gjorts innan de unga männen vuxit färdigt. I tider med mindre välstånd kom puberteten senare än nu, vilket innebär att människor fortsatte växa längre upp i åren.

Statistik där personer fått ange sin längd själva, utan att någon annan mätte, ger ofta en något överdriven längd.

- Särskilt korta män har en tendens att lägga till någon centimeter, och det påverkar ju genomsnittet, säger Anton Holmgren.

En studie av svenskar födda 1956 vid 25 års ålder visade att män i genomsnitt var 180,1 centimeter, medan kvinnorna var 166,1 centimeter.

TT

Fakta: Längdökning

Mätningar vid mönstring inför militärtjänst är en av de viktigaste källorna om människans längd, och hur den ökat under åren.

Här är medellängden vid mönstring av män i Sverige under några perioder:

1841–1850: 167,4 cm

1896–1900: 170,1 cm

1950: 175,3 cm

1998: 179,8 cm

Den genomsnittliga åldern vid mönstring var 21 år i mitten av 1800-talet, men sjönk successivt till 18 år i slutet av 1900-talet.

Samtidigt slutar vi växa vid en tidigare ålder idag, eftersom puberteten kommer tidigare.

Källor: Bo Werner: "Growth in Sweden" (Karolinska institutet, 2007), Anton Holmgren

ANNONS