EU-minister Hans Dahlgren och utrikeshandelsminister Ann Linde lämnar riksdagshuset på måndagen.
EU-minister Hans Dahlgren och utrikeshandelsminister Ann Linde lämnar riksdagshuset på måndagen.

Veteranen Dahlgren blir EU-minister

Veterandiplomaten Hans Dahlgren kliver nu fram ur statsministerns skugga. Som ny EU-minister får han heta frågor som brexit och det kommande EU-valet på sitt bord.

ANNONS
|

Hans Dahlgren är veteranen som har jobbat både för Olof Palme och Ingvar Carlsson. De senaste fyra åren har han ständigt synts i statsminister Stefan Löfvens närhet när det handlat om utrikespolitik. Som Löfvens statssekreterare i utrikesfrågor är det han som har förberett och förhandlat inför viktiga EU-toppmöten.

Nu tar han ett kliv framåt och blir själv ansiktet utåt.

- Det känns väldigt bra och väldigt speciellt, säger Hans Dahlgren om sin nya roll.

ANNONS

- Skillnaden är att jag kommer att ha ett stort ansvar för det utåtriktade nu.

Väcka EU-intresset

Den största frågan just nu i EU-politiken är vad som händer när Storbritannien lämnar EU, för tillfället är det mesta osäkert om brexit.

I slutet av maj är det val till EU-parlamentet och då gäller det att väcka väljarnas intresse för EU-frågor, att vara ute i hela landet, träffa folk och prata om europeisk politik.

I regeringsförklaringen lyfte Stefan Löfven fram att EU-länder som bryter mot unionens värderingar och rättsstatens principer ska möta kännbara konsekvenser, något som Hans Dahlgren håller med om.

- Så det blir att göra, sammanfattar Dahlgren sina arbetsuppgifter.

Palmes pojke

70-årige Hans Dahlgren har lång erfarenhet från arbete i regeringskansliet och för det socialdemokratiska partiet.

- En närmare presentation är nog rätt överflödig, sade Stefan Löfven när han presenterade sin nye EU-minister.

ANNONS

Hans Dahlgren började på UD i mitten av 1970-talet och blev pressekreterare till Olof Palme 1977. Han var även departementsråd och utrikespolitisk rådgivare till Palme – och en av dem som brukar kallas för Palmes pojkar.

Han har jobbat nära många ministrar genom årens lopp, bland annat var han kabinettssekreterare för dåvarande utrikesminister Anna Lindh.

I slutet av 1990-talet var Hans Dahlgren FN-ambassadör i New York och han var då Sveriges representant i FN:s säkerhetsråd, eftersom Sverige då hade en tillfällig plats i rådet.

TT

Fakta: Hans Dahlgren

Född 1948. Är gift och har fyra barn.

Statssekreterare hos Stefan Löfven 2014-2019.

Kanslichef och partikassör i Socialdemokraterna 2013-2014.

Har haft en rad poster på UD, för FN och för olika S-ministrar, bland annat var han utrikespolitisk rådgivare till förre statsministern Ingvar Carlsson 1986-1991 och för Olof Palme 1983-1986.

FN-ambassadör, New York, 1997-2000. Svensk representant i FN:s säkerhetsråd 1997-1998.

Är i botten civilekonom.

ANNONS