Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett Arlanda express-tåg spårade tidigt på lördagsmorgonen ur vid Blackvreten tågdepå i höjd med Arlanda stad.
Ett Arlanda express-tåg spårade tidigt på lördagsmorgonen ur vid Blackvreten tågdepå i höjd med Arlanda stad. Bild: Pontus Lundahl / TT

Veckolångt tågstopp efter urspårning vid Arlanda

Två passagerare skadades när ett Arlanda express-tåg spårade ur tidigt på lördagen. Efter olyckan kan inga tåg köra till eller från Arlanda. Trafiken på Arlanda Express ställs in i upp till en vecka, uppger tågbolaget.
– Personligen är jag väldigt glad över att ingen blev allvarligt skadad, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Arlanda express-tåget var på väg norrut när den bakre delen av tåget spårade ur klockan 04.40 på lördagsmorgonen öster om Märsta i höjd med Arlanda stad.

En av tågvagnarna spårade ur helt, och två andra vagnar gick ur med ena hjulhängningen på respektive vagn, enligt Trafikverket. Tåget välte inte utan stod upprätt efter urspårningen.

På tåget fanns ett 70-tal personer. Dessa fick evakueras med hjälp av bussar vidare till Arlanda.

Två passagerare fick föras till sjukhus med ambulans. Skadorna ska dock inte vara allvarliga, enligt polisen.

Enligt Arlanda express missade en del av resenärerna sina flyg.

– Många var väldigt chockade över det som hände. Det är inget som man förväntar sig när man är ute och åker tåg, säger Magnus Zetterberg, vd på företaget A-train, som driver Arlanda express till Sveriges Radio P1.

"Kommer att ta tid"

Statens haverikommission var under lördagen på platsen för att undersöka vad som kan ha orsakat olyckan.

– Vi har tittat lite på fordon, vi har tittat lite på spår. Men än så länge har vi inte hittat någon orsak, säger Mikael Hillbo, haveriutredare på Statens haverikommission till Sveriges Radio.

Både växlar och betongsliprar har tagit skada vid urspårningen.

– Det är ett antal hundra meter spåranläggning som är trasig på marken och som måste ersättas. Det kommer att ta tid. Det kommer inte att bli klart i dag kan jag säga, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Efter olyckan kan inga tåg, vare sig pendeltåg eller fjärr- och regionaltåg, stanna vid Arlanda. Tågtrafiken leds i stället om via Märsta. Därifrån kan resenärer ta sig till Arlanda med buss.

All trafik på Arlanda Express är nu inställd på grund av olyckan.

"Vi arbetar med berörda myndigheter för att kartlägga situationen och ta fram en prognos för när trafiken kan komma i gång igen", säger bolaget på sin webbsida.

"I dagsläget bedömer vi att trafiken kommer att vara avstängd kommande 5-7 dagar".

Ovanligt

Att en tågvagn spårar ur helt på det här sättet är ovanligt, säger Bengt Olsson på Trafikverket.

– Att ett tåg hoppar ur med någon typ av hjulboggie händer någon gång om året, och det brukar ofta ha med växlar att göra. Men det är sällan det går ur helt och hållet med en vagn.

– Tittar man på de urspårningar som vi haft de senaste 10-20 åren så är det ytterst sällan det går ur så allvarligt, fortsätter han.

Först efter att Statens haverikommission gjort klart sin utredning på plasten kan arbetet börja med att frakta bort tåget och laga de delar av spåranläggningen som är trasiga.