Två mindre skopade plan vattenbombar en skogsbrand i Vimmerby. Arkivbild.
Två mindre skopade plan vattenbombar en skogsbrand i Vimmerby. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Vattenbombning blev räddning mot skogsbrand

Det brinner fortfarande i skogen i Vimmerby kommun, men branden är under kontroll, enligt räddningstjänsten på plats.
– Flygen blev vår räddning, det gäller att få assistans från luften tidigt nu när det är så torrt i markerna, säger Magnus Svahn vid räddningstjänsten i Vimmerby.

ANNONS

Det var efter lunch på torsdagen som larmet om en brand inkom till räddningstjänsten som begav sig ut för att bekämpa den, vilket Vimmerby tidning var först att rapportera om.

– Det har gått bra sedan vi fick assistans av flyget. Vattenbombningen gjorde stor nytta. Vid halv sex hade vi branden under kontroll och då begav sig flygen hem igen, säger Magnus Svahn, räddningschef i beredskap.

Det är ett område om 1,5–2 hektar som är drabbat.

– Branden spred sig snabbt i början, det stack iväg ordentligt, säger Svahn.

Läget uppges vara under kontroll och det finns inte heller någon närliggande bebyggelse. Räddningstjänsten räknar med att lyckas släcka branden helt och hållet under fredagen och kommer att ha personal kvar under natten för att bevaka så att branden inte sprider sig.

ANNONS

De två flygplanen, från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, flög direkt från basen i Nyköping på Skavsta flygplats för att bistå med vattenbombning. Det är andra gången som planen sätts in, uppger MSB i ett pressmeddelande.

ANNONS