Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En fjärdedel av Öresundstågen har problem med luftkonditioneringen. Arkivbild.

Vart fjärde Öresundståg utan luftkonditionering

Mer än vart fjärde Öresundståg har icke fungerande luftkonditionering, visar statistik från Skånetrafiken. På söndagen uppmättes också 27 grader i Malmöregionen.

Nu lovar Skånetrafiken att öka pressen på sina underleverantörer, rapporterar P4 Malmöhus.

Många klagomål har kommit in de senaste veckorna – främst om tågförseningar, men även om alltför varma tåg. Värmen i Skåne har på sistone varit ovanligt hög för säsongen, liksom i stora delar av övriga landet.

Det är bland annat höga pollenhalter i luften som ställer till det för tågens kylaggregat, när luftfiltren täpps igen, skriver Smålandsposten.

En särskild arbetsgrupp har tillsatts för att komma tillrätta med problemen.

- Vi har som mål att ligga på 95 procent i funktionalitet. Det gör vi inte just nu så därför har vi en arbetsgrupp som tittar närmare på det här, sade Magnus Andersson vid Öresundstågs och Skånetrafikens verksamhetsjour, till Smålandsposten för drygt en vecka sedan.

Att reparera den felande luftkonditioneringen har tagit upp till tio dagar för Skånetrafikens underleverantörer i vissa fall – väsentligt längre än det uppsatta målet på några dagar. Skånetrafiken ska nu arbeta för tydligare krav i leverantörsavtalen.