Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Undviker gifter. Plast är så långt det går bannlyst i barnrummet hemma hos Katarina Johansson och Henning, två år.

Varning för vardagens gifter

Våra hem är fulla av kemikalier som kan vara skadliga och giftiga. Vi ser dem inte och känner oftast inte till dem – men de finns i kläder, datorer, skor och leksaker. Lukta, fråga och köp begagnat, tipsar experten.

Kemikalier har blivit en del av vår vardag. Varje år framställs flera hundra miljoner ton världen över, och uppfinningsrikedomen inom industrin verkar vara outtömlig. Nya ämnen strömmar ut på marknaden, bara i Europa används mellan 30 000 och 40 000 ämnen kommersiellt. Men förutom att de till exempel förhindrar att bränder plötsligt uppstår eller att kläder möglar kan de vara hormonstörande, starkt allergiframkallande, giftiga för miljön och till och med orsaka cancer.

Särskilt vaksam bör man vara med barn, eftersom de är mer känsliga för kemikalier än vuxna. Till exempel kan hjärnan, immunförsvaret och fortplantningsförmågan skadas.

Författaren och journalisten Katarina Johansson har skrivit böckerna Badskumt, som handlar om kemikalier i kosmetika och hygienprodukter, och Den onda badankan, där fokus ligger på kemiska ämnen i leksaker, kläder och möbler.

– Jag kände att det fanns en kunskapslucka, både hos mig och hos andra föräldrar, förklarar hon, och säger att hon blivit en betydligt mer medveten konsument. Till exempel drar hon sig inte för att fråga i butiken om det kemiska innehållet.

– Jag är inte lika nojig längre utan har blivit bättre på att välja och välja bort saker.

Så länge kemikalierna finns i olika flaskor och burkar – som i färger, rengöringsmedel och lim – har vi hyfsat god chans att undvika dem. Det är betydligt svårare med de som finns i prylar, kläder och möbler.

Det kan exempelvis vara antibakteriella ämnen i kläder som ska ta kål på svettbakterier. Men kemikalierna följer också med tvättvattnet ut och hamnar så småningom i våra vattendrag där de dödar viktiga mikroorganismer.

Andra exempel är antimögelmedel, antiskrynkelmedel och giftiga färger i textilier. De kan ge allergiska reaktioner och vara hormonstörande. Plaster som innehåller ftalater, det vill säga mjukgörare, kan också påverka våra hormoner.

Katarina Johansson köper numera ofta begagnade barnkläder och möbler. Hon väljer nästan helt bort saker av plast. Näsan har blivit ett viktigt hjälpmedel – är lukten plastig, kemisk eller parfymig börjar larmklockan att ringa.

– Ett annat bra råd är att fråga i butiken vilka kemikalier varorna innehåller. Dels för att få veta, dels för att de ska bli medvetna om att det finns konsumenter som ställer krav. På så sätt får vi bättre produkter.

– Jag tycker inte att det ska vara konsumenternas ansvar, utan att de grejer som vi köper ska vara okej. Men tyvärr är det inte så.