Försäkringsbolaget If har slopat rabatten för hushåll med larm.
- Det beror helt enkelt på att vi i skadestatistiken inte kunnat se att hushåll som haft larm har haft färre inbrott och lägre skadekostnader, säger Osvald Wiklander, pressansvarig på If Skadeförsäkringar, till TT.
Samma slutsats har Trygg-Hansa dragit av sin statistik, inbrotten är inte färre hos kunder med larm. Men bolaget har ändå behållit rabatten, eftersom det är svårt att ta bort en rabatt. Man kan också se andra fördelar med larm, exempelvis att det kan skydda mot bränder.
- Men om någon frågar om inbrottslarm skyddar mot inbrott måste jag svara nej, det gör inte det. Det finns ingenting som tyder på det, säger Håkan Franzén, Trygg-Hansas försäkringsexpert.
"Ligor bryr sig inte"
Han konstaterar att ett inbrott tar 10-12 minuter att genomföra och att larmbolagens utryckningstid är längre än så. Larmet kanske kan avskräcka en tillfällighetstjuv, eller en tjuv som opererar ensam, resonerar han.
- Men vi vet i dag att mellan 50 och 70 procent av inbrotten utförs av ligor och ligor bryr sig inte ett dugg om larm.
Håkan Franzén understryker att han ändå inte vill avråda från att skaffa larm.
Folksam ger försäkringsrabatt vid installation av larm mot brand, inbrott och vatten, om det är kopplat till larmcentral. "Risken för en utvecklad brand är betydligt lägre hos dem med larm. Vi ser även en lägre medelskadekostnad vid inbrott", skriver Marie Louise Ehlin, Folksams pressjour, i ett mejl till TT.
Ica Försäkring ger också rabatt om kunden har larm, men konstaterar att det inte går att ge något rakt svar på om hur effektivt ett larm skyddar mot inbrott.
Färre inbrott
Antalet inbrott i Sverige är på väg ner. Förra året anmäldes 17000 bostadsinbrott, en minskning med 24 procent jämfört med 2017, enligt preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå).
Inbrottslarmen är en av faktorerna som påverkat, anser Göran Landvall, som fram till pensionen i november förra året jobbade med inbrottsfrågor inom polisens nationella operativa avdelning (Noa).
- Larm räddar inte hela problematiken ensamt, men det är en av fem faktorer som är väldigt viktiga, säger han till TT.
Den som vill ha ett effektivt inbrottsskydd ska ingå i grannsamverkan mot brott, se till att ha ordentliga lås på dörrar och fönster och därutöver komplettera med utomhusbelysning med rörelsedetektorer, timerstyrt ljus inomhus när huset är tomt – och inbrottslarm, slår han fast.
Men varken polisen eller Brå har några siffror på hur stor andel av inbrotten som sker i larmade hus.
Egna analyser
De larmföretag TT talat med skulle gärna se en oberoende undersökning. Både Verisure och Sector Alarm pekar på egna analyser som visar att deras larmkunder drabbas av inbrott i avsevärt mindre utsträckning än genomsnittet.
Hos de larmkunder som drabbas av inbrott blir stölden oftast inte lika omfattande eftersom gärningsmännen inte hinner stanna lika länge i bostaden, framhåller Theres Lakso på Verisure.
- Tjuvarna får kortare tid på sig. Den främsta tryggheten är att veta att barn inte behöver komma hem till ett hem som är utsatt för inbrott eller att springa rakt in till tjuvarna, säger hon.
- Lika viktig är brandrisken och de dyrbara sekunder man sparar om en larmcentral kan bildverifiera och skicka brandkår. Vi räddade över 300 hem förra året från brand, säger Jerker Krabbe, vd för Sector Alarm.
Underlättar uppklarningen
Larm och kamerabevakning kan inte bara verka avskräckande, utan även ha betydelse för polisens möjlighet att ta fast gärningsmannen efter ett inbrott, framhåller Göran Landvall. Larmet ökar till exempel sannolikheten för att grannar ska uppfatta registreringsskyltar på gärningsmännens fordon.
Polisens mål är en halvering av inbrotten på fem år (2015–2019) och Göran Landvall anser att Sverige nu är på god väg.
- Det ska inte vara attraktivt att komma till Sverige för internationella brottsligor. Det har de tyckt att det har varit, men det vill polisen förändra.
Fakta: Två bostadsinbrott per timme
Totalt anmäldes 17000 bostadsinbrott under 2018, enligt preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå). Det motsvarar nästan två inbrott i timmen.
Jämfört med 2017 är det en minskning med 24 procent.
Minskningen var störst i villor och radhus, 28 procent. Antalet anmälda lägenhetsinbrott minskade med 19 procent.
Källa: Brå
Fakta: Så skyddar du dig mot inbrott
Håll ytterdörren låst även när du är hemma, rekommenderar polisen som även uppmanar till försiktighet med att släppa in okända.
Grannsamverkan rekommenderas starkt av både polis och försäkringsbolag. Det innebär att grannar hjälps åt att hålla koll och informerar varandra om när de ska vara bortresta. En kontaktperson i området fungerar som länk till polisen. De som ingår utbildas i hur man skyddar sig mot brott.
Se över ditt skalskydd – dörrar och fönster ska ha bra lås.
Tänk på att inbrottstjuven föredrar att ta sig in där det är insynsskyddat.
Förstärk belysningen runt huset och använd gärna lampor med rörelsedetektor. Inomhus rekommenderas timerstyrd belysning när huset är tomt.
Förvara stegar och verktyg inomhus eller fastlåsta, så att inte en tjuv kan använda dem.
Så här skriver polisen om inbrottslarm: "Att installera larm kan vara den yttersta åtgärden. Tänk på att ett larm talar om att tjuven redan är inne i bostaden".
Källa: Polisen