Vänsterpartiet vill satsa miljarder på äldreomsorg. Arkivbild.
Vänsterpartiet vill satsa miljarder på äldreomsorg. Arkivbild.

V-vallöfte: 4,5 miljarder till äldreomsorg

Vänsterpartiet lovar inför valet att arbeta för en satsning på äldreomsorgen om 4,5 miljarder kronor per år.

ANNONS
|

Av pengarna ska tre miljarder gå till fler anställda och fortbildning av personal, 500 miljoner ska gå till att bygga nya äldreboenden och 300 miljoner kronor till bättre mat för äldre. En del av pengarna ska också gå till gratis trygghetslarm.

De nya äldreboenden tänker man sig i form av äldrecentrum, en sorts kluster som inrymmer äldrevård i flera nivåer: egna lägenheter, hemtjänst och vårdavdelningar.

- Det ska vara inspirerande miljöer med grönska och mötesplatser. Man ska kunna fortsätta att leva sitt liv precis som man gjort tidigare och ha sina intressen kvar.

ANNONS

Kommunerna ska kunna söka medlen från staten för att utveckla äldreomsorgen.

Fler ska också anställas och vidareutbildas. Till exempel kan personer som arbetar inom vården, men saknar utbildning, erbjudas att läsa till undersköterska.

- Personalen är det viktigaste för att ha en god kvalitet i äldreomsorgen.

TT

Fakta: Förslagets fyra delar

1. Skapa nya äldreboenden – 500 miljoner kronor ska gå till att inreda nya äldrecentrum.

2. Öka personaltätheten och satsa på fortbildning – Tre miljarder kronor läggs på att anställa fler och på vidareutbildning av befintlig personal.

3. Ge avgiftsfria trygghetslarm till alla äldre – 700 miljoner avsätts för att för att bekosta trygghetslarm åt äldre, något som i dag kan variera med flera hundra kronor per månad beroende på kommun.

4. Erbjuda bra mat i äldreomsorgen – 300 miljoner kronor avsätts till ett matlyft för äldre. Maten ska lagas på plats och boende ska kunna ha inflytande över menyn.

Källa: Vänsterpartiet

ANNONS