Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt håller pressträff i riksdagens presscenter efter sitt möte med talmannen.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt håller pressträff i riksdagens presscenter efter sitt möte med talmannen.

V sätter käppar i hjulet för Löfven

S-ledaren Stefan Löfven får två extra dygn på sig att få ihop sin nya rödgröna regering med stöd från Centern och Liberalerna. I dagsläget är Vänsterpartiet inte berett att släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

ANNONS
|

Just när Stefan Löfven hade fått grönt ljus från Centerpartiet och Liberalerna meddelade Vänsterledaren Jonas Sjöstedt att hans parti tänker rösta nej, så som läget ser ut i dag.

- Vi är både förvånade och besvikna över hur långt högerut Stefan Löfven varit beredd att gå. Det skulle bli den mest högervridna socialdemokratiska regering Sverige sett, säger Jonas Sjöstedt som vill ha klargöranden av Löfven.

ANNONS

Ställd inför detta nya scenario skjuter talmannen Andreas Norlén upp den planerade statsministeromröstningen från onsdag till fredag. Ytterst motvilligt, för han tror att svenska folket börjar bli otåligt.

”Det är bra att talmannen skjutit upp omröstningen. Vår ambition är att det här ska gå att lösa och det är bra att han betonar Stefan Löfvens ansvar att hitta en lösning. I nuläget har vi inget mer att tillägga”, säger Jonas Sjöstedt i en skriftlig kommentar till TT.

V avgör

Det hänger nu på Vänsterpartiet om Stefan Löfven kan bli framröstad av riksdagen som statsminister.

V är mycket missnöjt med den uppgörelse som S, MP, C och L under stor möda har förhandlat fram som regeringsunderlag. Den innehåller enligt V alltför mycket högerpolitik och dessutom finns en skrivning som uttryckligen utestänger partiet från inflytande, vilket V ser som en förödmjukelse.

- Den skrivningen ser jag som ett konstaterande, sade Stefan Löfven på en pressträff tidigare på dagen, även om han förstår att den kan ses som en förnedring av V.

Löfven var också tydlig med att överenskommelsen är "förhandlad i botten" och inget av de andra partierna som ingår i uppgörelsen är beredda att förhandla om något. Den klausul som nu irriterar V har dessutom varit viktig för att C och L ska kunna vara med på uppgörelsen.

ANNONS

Hitta lösningar

Att V vill ha en regering med Stefan Löfven som statsminister finns det dock ingen tvekan om. Sjöstedt hoppas därför att han och Löfven ska kunna hitta lösningar de närmaste dagarna. Exakt vad han kräver för att släppa fram Stefan Löfven vill han dock inte säga.

Löfven sade på sin pressträff att han inte utesluter framtida samarbeten med V i enstaka sakfrågor som inte ingår i uppgörelsen.

Sjöstedt välkomnar signalen, men säger att det inte räcker.

Han vill att reformer som V och den rödgröna regeringen kom överens om under den förra mandatperioden ska säkras.

- Vi vill att de (reformer) som har tagits bort ska återinföras. Vi vill att de ska hedra dem och fortsätta de få inslag som finns av rättvisa och jämlikhet i den svenska politiken, säger Sjöstedt.

Till exempel fick V igenom gratis medicin för barn, avdragsrätt för fackföreningsavgiften, gratis kollektivtrafik på sommarlov och förstärkt förlossningsvård.

Sluttande plan

Moderatledaren Ulf Kristersson anser att överenskommelsen mellan S, MP, C och L nu befinner sig på ett sluttande plan.

ANNONS

"Med Stefan Löfvens nya tolkningar och Jonas Sjöstedts tydliga krav på direkta ensidiga förhandlingar med Socialdemokraterna konstaterar jag att fredagens överenskommelse redan är på ett sluttande plan. Nu ser vi att Vänsterpartiet kommer att få inflytande över exempelvis utrikes- och försvarspolitiken, företagandefrågor och rättspolitiken. De vill dessutom ha garantier för att alla vänsterreformer från den förra mandatperioden ska bestå. Vänsterpartiet ges nu det inflytande som de uttryckligen inte skulle få”, säger Kristersson enligt uttalandet.

Stefan Löfven har fram till på onsdag på sig att säkra Vänsterpartiets stöd. Då sker en ny talmansrunda och på eftermiddagen kan talmannen föreslå Stefan Löfven som statsministerkandidat. Håller planen kan Löfven väljas till statsminister på fredag.

TT

Fakta: Viktiga datum i regeringsjakten

16 januari: Talmansrunda genomförs med alla partiledarna och talmannen presenterar därefter en statsministerkandidat.

18 januari: Statsministeromröstning hålls i riksdagen.

Om ingen statsminister blir vald i tredje omröstningen kommer en fjärde och sista statsministeromröstning hållas nästa vecka. Misslyckas även den fjärde omröstningen ska ett extraval utlysas. Valmyndigheten rekommenderar att ett eventuellt extraval hålls söndagen den 7 april.

ANNONS