Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vänsterpartiet i Uppsala står fortfarande bakom emma Wallrup som toppnamn i riksdagsvalet. Arkivbild.

V-ledamot petas inte efter polisanmälan

Vänsterpartiets Emma Wallrup behåller sin plats som etta på riksdagslistan. Hon har polisanmälts av sin partikollega Jens Holm för ofredande.

Beslutet om att Emma Wallrup får behålla sin topplats togs under en ajournerad valkonferens av Uppsalaförbundet. Riksdagslistan, som ska användas i valet i september, ritas inte om.

- Frågan var om vi skulle riva upp det gamla beslutet och rösta igen om toppkandidaten, och det ansåg majoriteten att vi inte skulle göra, säger Lars Thor, distriktsordförande i Vänsterpartiet i Uppsala.

Emma Wallrup har polisanmälts för att under flera år ha ofredat och sökt oönskad kontakt med riksdagsledamoten Jens Holm (V).

- Rena lögner och faktamässiga fel, kallar hon själv anklagelserna.

Betydande stöd

Hur många av de 37 ombud som röstade som gav henne sitt stöd är oklart. Men Lars Thor säger att stödet var "betydande".

- Det hade räckt med handuppräckning så att säga.

Emma Wallrup anklagas för att sedan 2012 ha ofredat Jens Holm och sökt oönskad kontakt med honom i form av mejl och sms. Enligt Holm ska han vid flera tillfällen ha sagt till Wallrup att sluta kontakta honom, men inte fått något gehör. Av polisanmälan framgår det att det inte handlar om ofredande av sexuell karaktär.

Wallrup fick under valkonferensen ge sin syn på saken, och distriktsordföranden Lars Thor säger att han står bakom beslutet.

- Det är jätteskönt att demokratin vann och inte smutsigt spel. Nu vill jag jobba framåt och ta handom den här konflikten och prata med mitt parti hur vi kan göra det bäst för att respektera alla, säger Emma Wallrup och tillägger att hon möttes av stöd och värme på konferensen.

Hon kallar processen "en nyttig resa".

- Det blev inte ett drev där man sätter igång processer två dagar före ett val som påverkar beslut, utan att det är innehållet i politiken.

Wallrup säger att hon tror att man kan lösa situationen och hoppas att nu få till en dialog internt inom partiet.

- Jag tror på det, jag är en försonande person. Men jag tar det lugnt och låter nu partiledningen och oss ha en dialog.

"De måste ta ansvar"

Jens Holm är fåordig i sin kommentar om situationen som uppstått.

- Jag är förvånad över beslutet, i övrigt så hänvisar jag till gruppledaren i riksdagen, Mia Sydow Mölleby, säger han till TT.

Vänsterpartiets Mia Sydow Mölleby menar att det inte påverkar situationen att Emma Wallrup blir kvar som toppnamn.

- Vi har den här situationen att hantera oavsett hur den här listan ser ut, vi har det här pågående ärendet och det är ett pågående problem som måste vi hantera, säger hon.

Hon menar att det som Emma Wallrup utsatt Jens Holm för är trakasserier. Gruppledaren vill inte svara på om hon tycker att Uppsaladistriktet gjorde rätt eller fel.

- Nej, jag vill inte lägga mig i hur de nominerar. Då måste de ta ansvar för den situationen, säger Mia Sydow Mölleby.

Partiledningen kan inte ändra i listan i efterhand utan nu är det den som gäller, säger hon.

Uppsalaförbundet spikade också elva andra namn på riksdagslistan, med Ilona Szatmari Waldau som andranamn och Jonas Karlsson som tredjenamn.