Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Riksdagsledamoten Jens Holm (V) är starkt kritisk till Löfvens öppning för asylläger utanför EU. Arkivbild.

V-kritik mot Löfvens öppning för asylläger

Statsminister Stefan Löfven (S) öppnar i en intervju med TT för att se över ett förslag om asylläger utanför EU. Nu får Löfvens uttalande skarp kritik från Vänsterpartiet.

- Jag blev bestört och upprörd när jag hörde hans kommentarer. Det finns ju inget stöd EU-nämnden och riksdagen för att Sverige ska driva en linje om att upprätta asylläger utanför EU, säger riksdagsledamoten Jens Holm (V), till TT.

Löfven uttryckte sig förhållandevis försiktigt i frågan och sade bland annat att det måste handla om "en mänsklig, värdig behandling av alla människor".

Jens Holm, som är ordinarie ledamot i riksdagens EU-nämnd, tvivlar inte på att statministern vill se en human behandling av migranter, men säger att de asylläger som diskuteras innebär en risk att människor i stället far illa.

- Man ska komma ihåg att ifall man outsourcar det här ansvaret till exempelvis Libyen eller Marocko så frånsäger sig man sig möjligheten att påverka hur det här ska utformas. Och framförallt ges ju inte människor en möjlighet att söka asyl när de kommer till Europa, utan det här handlar ju om att bygga upp ett fort runt Europa.

Från EU-håll ser man att asylläger potentiellt skulle kunna minska mängden farliga resor över Medelhavet. Jens Holm anser att det i stället vore bättre om människor kunde söka asyl på exempelvis ambassader.

- Då sker det ju inom vår regi och det är en helt annan sak, säger han.