Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dick Nord på sitt boende Hultagården utanför Kungsbacka. Bild: Uppdrag granskning
Dick Nord på sitt boende Hultagården utanför Kungsbacka. Bild: Uppdrag granskning

Vårdare ofredade autistiske Dick Nord – hovrätten fastställer tingsrättens dom

Autistiske Dick Nord från Partille hotades med våld av personal på sitt LSS-boende i Kungsbacka. En av vårdarna åtalades och dömdes senare för ofredande men båda parter valde att överklaga.
Nu fastställer hovrätten tingsrättens dom.

Autistiske Dick Nord hotades med våld av personal på sitt LSS-boende i Kungsbacka, enligt en hemlig inspelning som SVT Nyheter Väst offentliggjorde för över ett år sedan.

I oktober förra året dömdes en av vårdarna för ofredande vid Varbergs tingsrätt.

– Jag är bara oerhört lättad, sa Dick Nords moster Emma Eriksson då.

Det var under våren 2019 som SVT Väst kunde avslöja med hjälp av en hemlig ljudinspelning från Hultagårdens boende i Kungsbacka hur autistiske Dick Nord, som då bodde på boendet, blev behandlad av personalen.

Vårdare får dagsböter

I inspelningen hörs bland annat hur en i personalen lägger en saccosäck på Dick Nord när han ligger på rygg i en säng och samtidigt trycker ner Dick med ett knä mot hans bröstkorg. Med sina händer håller han fast saccosäcken så att Dick inte kan komma loss och först efter tillsägelse från en kollega ska den anställde ha klivit av.

Domen överklagades till hovrätten av både Dick Nords målsägandebiträde och vårdaren. Under onsdagen kom hovrättens dom.

Hovrätten fastställer tingsrättens dom och anser vårdaren skyldig till ofredande. De ändrar däremot tingsrättens bedömning på så sätt att de bestämmer påföljden till villkorlig dom och 70 dagsböter om 130 kronor.

De beslutar också att det skadestånd som vårdaren ska betala till Dick Nord uppgår till 22 500 kronor samt att vårdaren är ersättningsskyldighet till staten för kostnaderna för försvararen och målsägandebiträdet vid tingsrätten till 20 000 kronor.

”Missbrukade förtroendet som vårdare”

När hovrätten i sin dom tar ställning till de omständigheter som framkommit i tingsrätten skriver de att det rör sig om ett straffvärde klart högre än vad som är vanligt förekommande vid ofredande.

”I skärpande riktning verkar särskilt att vårdaren vid gärningen utnyttjade den funktionshindrade Dick Nords svårigheter att värja sig och missbrukade det särskilda förtroende han hade fått som Dick Nords vårdare. I samma riktning talar också att vårdarens angrepp pågick under en inte helt kortvarig tid i Dick Nords hem.”

Överklagande av hovrättens dom ska ske senast den 29 december.

Lång historia av förflyttningar

GP har tidigare skrivit om Dick Nords situation, hur han under de senaste åren flyttats runt från boende till boende trots att hans funktionsvariation och autism gör honom särskilt känslig för förändringar.

Enligt LSS-lagen är det Partille, hans hemkommun, som ansvarar för att garantera personer med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor. Efter att inspelningen offentliggjordes flyttades Dick Nord från Kungsbacka till ett nytt boende i Oskarström utanför Halmstad som drivs av Humana.

Där blev situationen inte bättre för honom, boendet kritiserades av IVO, inspektionens för vård och omsorg, och hans anhöriga tog ärendet till förvaltningsrätten där de fick rätt att Dick Nord skulle få placeras på ett boende i Partille kommun.

”Enda sättet att rädda livet på Dick”

Partille kommun valde däremot att överklaga till kammarrätten men där fick Dick Nord rätten på sin sida.

Trots det kunde Partille kommun inte erbjuda Dick Nord en plats när boendet i Oskarström sa upp honom.

Enligt tidigare uppgifter till GP erbjöd Partille kommun honom en plats i antingen Nyköping eller Lödöse i väntan på att ett nytt gruppboende skulle färdigställas.

Hans anhöriga önskar att han fick komma hem till Partille men kommunen anser inte att det är möjligt. De anhöriga har flera gånger påpekat att de inte tror att Dick Nord kommer att klara att flytta ytterligare två gånger, då han är mycket känslig för förändringar.

Därför valde hans anhöriga att förra året starta en insamling för att kunna köpa ett hus till Dick Nord i Partille. Där hoppas de själva kunna bygga upp en verksamhet runt Dick Nord där han kan bo på lång sikt.

– Vi ser det som enda sättet att rädda livet på Dick, sa hans moster Emma Eriksson då.