Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tre tidigare medlemmar i den nu nedlagda församlingen i Knutby åtalas för brott. Arkivbild.

"Våldskultur" i Knutby – tre ledare åtalas

En "bestraffande våldskultur" och misshandel under så lång tid att offren har svårt att minnas enskilda tillfällen. Nu åtalas tre personer ur Knutbyförsamlingens ledning.

Enligt åtalet användes våld och religion som maktmedel i den numer nedlagda Filadelfiaförsamlingen. Åsa Waldau, som hade en ledande position i församlingen och nu bytt namn, åtalas för flera fall av misshandel.

- Det är mer allvarligt våld än enstaka örfilar, säger åklagaren Liselott Herschend till TT.

Åsa Waldau har enligt åtalet bland annat bitit en person i ansiktet och huggit en gaffel i en persons hand. Vid ett tillfälle ska hon ha hoppat och stampat på en person. Hon åtalas också för att flera gånger slagit andra i ansiktet och dunkat personers huvuden i väggen.

Under utredningen har det framkommit att det funnits en inre krets i församlingen som varit övertygad om att en av dem är Kristi brud. Kretsen har haft som uppgift att skydda och stötta henne.

Nekar till allt

Flera av de målsägande har befunnit sig mycket nära Åsa Waldau.

- Det är totalt sex målsägande varav fyra har haft någon slags roll att passa upp på henne, säger Liselott Herschend.

Åsa Waldau nekar till alla anklagelser och i ett mejl till TT skriver hennes advokat Andreas Hahn att hans klient inte mår bra och inte kommer att svara på några frågor utan hänvisar till vad hon sagt i förhör:

"Åsa kan nu i efterhand se att den gemenskapen och den tron man levt i, inom en grupp av församlingen, lett till ett beteende som inte varit sunt. Det beklagar Åsa djupt i dag och hon är beredd att ta sin del av ansvaret för det. Åsa vill dock understryka att hon upplevt att man agerat tillsammans och i samförstånd i gruppen och att hon aldrig haft något uppsåt att göra någon illa".

Förutom Waldau åtalas också två män i den tidigare församlingens ledning. Den ene åtalas för misshandel och olaga tvång för att ha slagit en annan person och tryckt ner personen på marken, dragit honom i håret och tvingat honom att krypa. Den åtalade församlingsmedlemmen erkänner och har även vittnat i flera av de andra misshandelsfallen

Den andre mannen åtalas för att sexuellt ha utnyttjat en person som stod i beroendeställning till honom. Personen var en flicka i övre tonåren. Till den skriftliga bevisningen hör ett brev där den åtalade ber flickan om ursäkt för övergreppen, men mannen nekar till brottsanklagelserna.

Svårt att minnas

Enligt åtalet rådde en "bestraffande våldskultur" i församlingen 2013–2016 och våld och religion användes som maktmedel. Enligt Tomas Eriksson, tidigare kammaråklagare i fallet, har de skett under "närmast sektliknande förhållanden", enligt en inlaga till domstolen.

Enligt åtalet har flera av de målsägande uppgett att våld förekommit under så lång tid att det är svårt att urskilja enstaka tillfällen. Tillfällena som åtalet gäller är därför sådana som sticker ut och som målsäganden därför kunnat minnas.

Skadorna som ska ha uppstått under de olika misshandelsfallen har inte dokumenterats.

- Det är i princip bara förhörsuppgifter från målsägande och vittnen, säger Liselott Herschend om bevisläget.

- Mycket av bevisningen handlar om att vittnen har sett våld.

Ingen av de misshandlade var under 18 år när de misstänkta brotten begicks. Att några av namnen ändå sekretessbelagts beror på kopplingar till flickan i övre tonåren som ska ha utsatts för sexuellt utnyttjande.

Dömd för mord

Mordet och mordförsöket i Filadelfiaförsamlingen i Knutby i januari 2004 skakade om Sverige och frikyrkovärlden. Pastor Helge Fossmo dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord och två fall av mordförsök. Enligt domstolen hade han förmått en barnflicka som tidigare arbetat hos familjen att mörda hans fru och skjuta en 30-årig man i grannhuset.

Förutom mordet handlade mycket om kulturen kring Åsa Waldau, som i församlingen ansågs vara Kristi brud.

November 2017 fick polisen in anmälningar om misshandel och sexuellt utnyttjande med koppling till Knutbyförsamlingen. Dagens åtal baseras på den grundanmälan.

Åsa Waldau slutade som pastor 2008. Församlingen i Knutby lades ned 2018.