Hyllorna med vätskeersättning gapar tomma på många håll i landet. Men för många går det lika bra att dricka vatten. Annars kan man göra sin egen ersättning. Arkivbild.
Hyllorna med vätskeersättning gapar tomma på många håll i landet. Men för många går det lika bra att dricka vatten. Annars kan man göra sin egen ersättning. Arkivbild.

Vätskeersättning slut – här är expertens tips

Vätskeersättning har sålt slut på många av landets apotek. Men enligt näringsfysiologen Ingrid Larsson går det lika bra att göra sin egen – eller skippa den.

ANNONS
|

Runt om i landet rapporteras det att hyllorna med vätskeersättning gapar tomma. På Apoteket AB har försäljningen mer än fördubblats de senaste veckorna jämfört med i fjol.

Annelie Barkelund är kommunikationschef på Nestlé i Sverige, som tillverkar vätskeersättningen Resorb som är en toppsäljande produkt på apoteken året om.

- Resorb är ofta stor på sommaren, men i år har den varit mycket större än vi kunnat förutspå. Produktionen görs på en fabrik i Schweiz och jag vet att de har lagt om produktionen för att kunna producera mer till Sverige, säger hon.

ANNONS

Främst för riskgrupper

Vätskeersättningen är ett kosttillskott och inte ett läkemedel. Då finns inte samma krav på att leverantören måste leverera till återförsäljarna.

Enligt 1177 Vårdguiden rekommenderas vätskeersättning vid till exempel kräkningar, diarré eller feber. Ingrid Larsson, näringsfysiolog och docent vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, säger att det främst är riskgrupper som kan behöva den vid värme.

- Små barn, äldre och sjuka kan behöva vätskeersättning om man har svårt att äta och dricka. Men om man kan äta och har törstsignaler räcker extra mycket vatten eller andra drycker, säger hon.

Avstå från alkohol

Även sportdryck, som är en typ av vätskeersättning med socker och salter, fungerar som alternativ. Men det går även fint att göra ersättningen själv.

För att inte riskera uttorkning är det bra att avstå från alkoholhaltiga drycker.

- Dels är det vätskedrivande och dels blir man inte lika alert. När det är så här varmt vill man vara extra skärpt för att kunna uppmärksamma saker omkring sig och hjälpa andra, säger Ingrid Larsson.

ANNONS
TT

Fakta: Röster från apotek

Magnus Frisk, presskontakt Apoteket AB:

"Just nu är det slut på vätskeersättning på vissa apotek. Ett känt märke (Resorb) har varit restnoterat en tid, men vissa smaker är på väg tillbaka. De flesta av våra apotek har haft vårt eget märke Apotekets vätskeersättning hemma, men även det börjar ta slut på vissa apotek nu. Vi räknar med nya leveranser inom kort".

Inger West, marknads- och försäljningsdirektör, Lloyds Apotek:

"Vätskeersättningen är slut helt och hållet sedan ett par veckor, hela utbudet. Alla försöker beställa nytt och vi inväntar fler leveranser".

Pär Svärdson, vd på nätapoteket Apotea, till SVT:

"Vi har sålt två och en halv gånger mer vätskeersättning den här sommaren jämfört med den förra. Det gäller självklart inte bara oss utan alla som säljer vätskeersättning, vilket gör att leverantören har väldigt svårt att leverera."

Fakta: Så gör du din egen vätskeersättning

Det går att blanda sin egen vätskeersättning. Det är mycket viktigt att doseringen blir rätt om du blandar själv. Använd exakta teskedsmått, inte vanliga teskedar. Det är viktigt att inte ta för mycket salt och att använda vanligt salt, inte örtsalt. Du ska bara ana saltsmaken, det ska smaka som tårar.

Receptet nedan gäller för alla åldrar, även vuxna. Men för barn under ett år är det säkrast att ge vätskeersättning från apotek, för att doseringen inte ska bli fel.

Recept:

1 liter vatten

6 teskedsmått strösocker (1 teskedsmått = 5 milliliter)

½ teskedsmått salt (½ teskedsmått = 2,5 milliliter)

Blanda vatten, socker och salt. Drycken kan smaksättas med två teskedar koncentrerad fruktjuice eller saft.

Koka vattnet först om du är osäker på vattnets kvalitet, till exempel om du är utomlands. Blanda därefter avsvalnat vatten med socker och salt.

Källa: 1177 Vårdguiden.

ANNONS