I Sverige är det vanligt att barn från sex månaders ålder dricker välling en till fem gånger per dag. I studien, som har publicerats i tidskriften Acta Paediatrica, konstateras att risken för övervikt hos femåriga barn är nästan dubbelt så stor om de vid tolv månaders ålder dricker välling varje dag.
- Jag tror att det som är problemet med vällingen är inte vällingen själv. Utan att man ger det som extramål för att det är lätt och gott. Och framför allt att en vällingflaska bara rinner ner i halsen. Barnet hinner inte bli mätt som när man skedmatar med gröt, säger Bernt Alm, docent i pediatrik på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet till TT.
Flera faktorer
I studien ingår 1870 barn. Uppgifterna om dem är hämtade ur en hälso- och tillväxtstudie på barn i Halland. Informationen om vad de ätit och druckit kommer från föräldrarna. Vällingen är inte den enda och inte den främsta faktorn som påverkar barnen. Andra förhållanden som ökade sannolikheten för övervikt är om föräldrarna har låg utbildningsnivå, om de röker och om det finns en historik av fetma i familjen. Ärftligheten var den enskilt starkaste faktorn.
Bland femåringarna hade 11,6 procent övervikt och 2,3 procent fetma. Risken för övervikt eller fetma visade sig vara i det närmaste fördubblad (faktor 1,94) om barnen druckit välling vid tolv månaders ålder. Denna riskökning var oberoende av andra faktorer.
- Välling är i sig inte dåligt, men däremot sättet den används på. Problemet är när vällingen inte ses som en måltid utan som något extra som ges utöver annan kost, säger Bernt Alm.
Inte överdriva
Vällingflaskan kan förknippas med mys och tröst eller för att komma till ro och somna. Men Bernt Alm vill inte överdriva faran. Han noterar att barn i övriga Norden inte får välling på det sätt som barn i Sverige.
- Men de är ju inte smalare för det, säger han.
Istället vill han ge föräldrar en tankeställare och uppmuntra till ett medvetet sätt att använda och begränsa vällingen.
- Att sluta med välling är ingen universallösning, men om barnet till exempel har andra risker för övervikt, såsom ärftlighet, kanske man ska fundera på att inte använda välling. Jag försöker istället styra över det till gröt och fast föda, säger Bernt Alm.
Fakta: Välling
Välling är en gammal svensk mattradition med rötter i det gamla bondesamhället. Välling är en typisk svensk företeelse och att ge välling till små barn är inte alls lika utbrett i andra delar av världen, inte ens i Norden.
Vällingen består av mjölk och mjöl och är normalt berikad med vitaminer och mineraler, som fosfor, D-vitamin och järn. I Sverige dominerar havremjöl, men välling kan också göras på andra typer av mjöl, som vetemjöl, rågmjöl, mannagryn och majsmjöl.
Källa: Semper