Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sören Holmberg, professor i statsvetenskap. Arkivbild.

Väljarna nobbar dagens regering

Väljarna vill inte att dagens regering fortsätter. Bara två procent vill att S och MP fortsätter att regera tillsammans, visar SVT:s stora vallokalsundersökning. Men samtidigt är det inte mer än elva procent som vill ha en Alliansregering.

Arbetet med att få fram en ny regering pågår för fullt efter söndagens riksdagsval. Den stora vallokalsundersökningen, där närmare 12 000 personer svarade, visar att den S- och MP-regering som har styrt de senaste åren inte är väljarnas önskeregering.

- Två procent ville ha den exakta nuvarande regeringssammansättningen och det är en fjortonde plats, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap.

Etta på listan med elva procent är en regering där alla Allianspartier ingår.

En regering med ett eller flera partier från Alliansen vill 29 procent av väljarna ha, medan 23 procent vill ha en regering med ett eller flera partier från de rödgröna. En blocköverskridande regering föredras av 18 procent.

Bestämmer sig senare

Sören Holmberg och Henrik Ekengren Oscarsson, också professor i statsvetenskap, har studerat resultaten av årets vallokalsundersökning. Deras analys visar att väljarna fortsätter att bestämma sig allt senare. 37 procent bestämde sig den sista veckan, på valdagen var det 13 procent som bestämde sig.

Andelen väljare som byter parti har också ökat. Vid valet 1991 var det 25 procent, i årets val var det 40 procent.

- Ungdomar bestämmer sig alltid senare än pensionärer och unga människor byter oftare parti än vad äldre gör, säger Sören Holmberg.

- Det kanske gör att det är intressantare för partierna att inrikta sig på de unga i valspurten.

Jämställdhet toppfråga

Jämställdhet mellan män och kvinnor hamnade trea när väljarna svarade på vilka frågor som har betydelse för valet av parti i riksdagsvalet.

- Det är intressant att det inte bara ökat utan är en toppfråga, säger Henrik Ekengren Oscarsson till TT efter att resultatet av vallokalsundersökningen presenterats.

Det är yngre och kvinnor som har lyft fram jämställdhetsfrågan.

- Man ser att det är Centerpartiets och Socialdemokraternas väljare som har hållit det här högt.

Starkare bland företagare

Sverigedemokraterna fortsätter att stärka sina positioner hos äldre svenskar.

- En gång i tiden var Sverigedemokraterna starkast bland de unga, det är de inte längre utan nu är de starkast bland äldre medelålders väljare, säger Sören Holmberg till TT.

Han säger även att SD har blivit starkare bland företagare samtidigt som partiet fortsätter att vara starka bland arbetare.

- Man har börjat ta företagare från Moderaterna och man tar arbetare från Socialdemokraterna.