För en del är valet till gymnasiet enkelt, för andra innebär det mycket stress och oro. Arkivbild.
För en del är valet till gymnasiet enkelt, för andra innebär det mycket stress och oro. Arkivbild. Bild: Berit Roald/NTB Scanpix/TT

"Välj gymnasium med både hjärta och hjärna"

Sveriges niondeklassare står nu inför valet till gymnasiet. För en del är valet enkelt, för andra orsakar det mycket stress och oro. Här är de viktigaste sakerna att tänka på.

ANNONS

Det är inte ovanligt att ungdomar upplever stress inför gymnasievalet, enligt Mikaela Zelmerlööw, undervisningsråd på Skolverket.

– Även om vi som har valet bakom oss kan se att det inte stängde några dörrar, många har ju inte blivit det de trodde när de var 15 år, så är det viktigt att ta oron hos dem som ska göra valet på allvar och hjälpa dem på olika sätt, säger hon.

Här är det viktigaste att tänka på för de ungdomar som står inför sitt gymnasieval, enligt Mikaela Zelmerlööw:

Välj med både hjärta och hjärna

Det är viktigt att se över de alternativ man har och vad de kommer att innebära. Samtidigt ska man göra det som känns rätt innerst inne.

ANNONS

– Ta reda på vad du har för alternativ och hur de olika alternativen ser ut, men tänk med hjärtat också. Det är inte ett val för resten av livet, men man ska känna sig nöjd med det man har valt, säger Mikaela Zelmerlööw.

Ta reda på fakta

Det finns stöd på Skolverkets hemsida till de elever som ska välja gymnasium. På Arbetsförmedlingens hemsida kan man titta på filmer om olika yrken.

– De som ska välja gymnasium blir överösta med reklam från olika skolor, det är lätt att förblindas av all information om skolor som erbjuder en dator eller skolor där man får resa någonstans. Men det finns mycket viktigare saker att titta på. Hur är det att studera på just den här skolan? Är lärarna utbildade och finns det stöd att få? Finns det kurator?

Stärk din valkompetens

Många vill, ofta i all välmening, ge råd inför gymnasievalet. Men det är bra att ställa sig frågan om varför ens föräldrar eller kompisar tycker som de gör. Det är viktigt att se till sig själv och sina egna intressen, enligt Mikaela Zelmerlööw.

– Ungdomar, särskilt i storstäderna, har väldigt många alternativ av olika inriktningar och program. Det kan bli övermäktigt att förhålla sig till det om man inte kan se vem man själv är i förhållande till alternativen, säger hon.

ANNONS

Ta hjälp från vuxna

Det är viktigt att få stöd från vuxna när man ska göra sitt gymnasieval. Elever på högstadiet har rätt att få hjälp i sitt gymnasieval av studie- och yrkesvägledare i skolan de går på.

– Det är bra att söka stöd hos studie- och yrkesvägledaren på skolan. Eleverna har ofta ett stort tryck på sig från kompisar, vårdnadshavare eller av skolor som försöker påverka dem. Men studie- och yrkesvägledaren har inget eget intresse, målet är att det ska bli bra för eleven, säger Mikaela Zelmerlööw.

Gör en lista

Det är bra att göra en lista över vad man tycker är viktigt. Är det exempelvis att man ska kunna börja jobba direkt efter gymnasiet eller att man ska vara väl förberedd för att studera vidare? Listan kan man sedan återkomma till under valprocessen.

– Det är jättebra att besöka skolor man är intresserad av. Då kan det vara bra att gå tillbaka till listan över vad man tycker är viktigt, för det är lätt att påverkas av vad olika personer säger och glömma bort vad det är som är viktigt för en själv, säger Mikaela Zelmerlööw.

Jenny Rydberg/TT

Det finns 18 nationella gymnasieprogram, 12 av dem är yrkesförberedande, sex av dem är högskoleförberedande. Alla nationella program är treåriga och kan ge grundläggande behörighet till universitet och högskola (läser man på ett yrkesförberedande program måste man aktivt välja till de kurser som leder till grundläggande behörighet).

Det finns också andra gymnasieprogram, exempelvis spetsutbildningar och idrottsutbildningar.

För att vara behörig till de nationella gymnasieprogrammen behöver man ha godkänt i ett antal ämnen i grundskolan. För dem som inte har det finns det fem olika introduktionsprogram.

I år ska ungefär 100 000 niondeklassare välja till gymnasiet.

Källa: Skolverket

ANNONS