Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Planernas på att släppa ut sammanlagt närmare en miljon kubikmeter orenat avloppsvatten i Öresund slopas. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT
Planernas på att släppa ut sammanlagt närmare en miljon kubikmeter orenat avloppsvatten i Öresund slopas. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Utsläpp av bajsvatten i Öresund skrotas

Planer på att släppa ut stora mängder orenat avloppsvatten i Öresund slopas.
I sista stund sköts ett utsläpp upp i slutet av maj, efter massiv kritik. Nu meddelar avloppsföretaget Novafos att man tittar på en annan lösning och inte planerar några utsläpp, rapporterar den danska lokala tv-stationen TV2 Lorry.

Under fem dagar i maj skulle 290 000 kubikmeter orenat avloppsvatten ha släppts ut i havet på den danska sidan av Öresund.

Ett byggprojekt i Nordhavn i Köpenhamn gör att den vanliga avloppsledningen inte kommer att vara tillgänglig under en tid och två avloppsföretag hade fått tillstånd till utsläppet av kommuntjänstemän.

Men efter en kritikstorm, från såväl politiker som allmänhet och miljöorganisationer på båda sidor om sundet, sköts planerna i sista stund upp till hösten.

Inga fler utsläpp

Ytterligare 725 000 kubikmeter avloppsvatten har riskerat att hamna i Öresund i samband med ett planerat tunnelbygge i Köpenhamn nästa år. Men nu skrotas alla sådana planer.

– Det kommer inte att upprepas att vi planerar utsläpp av orenat avloppsvatten i Öresund, berättar Carsten Nystrup, administrativ chef för Novafos, till TV2 Lorry.

Företaget utreder i stället möjligheten att leda bort bajsvattnet via pumpar och kilometerlånga rör och rena det på vanligt sätt.

– Det viktiga är naturligtvis att vi lyssnar på allmänhetens känslor och uppfattningar, att man tycker att det är motbjudande. Det tycker vi också, så det här är positivt för alla parter, säger Carsten Nystrup.

Samarbetar

Det andra avloppsföretaget, Hofor, har tidigare meddelat att man undersöker liknande lösningar och att man har arbetat för att kunna slopa utsläppsplanerna helt. Till TV2 Lorry bekräftar Hofor att man samarbetar med Novafos för att lösa problemet.

Det är dock fortfarande oklart exakt vad som kommer att hända med de 290 000 kubikmeter bajsvatten som skulle ha släppts ut i höst. Men Köpenhamns borgmästare Frank Jensen (S) har tidigare lovat att utsläppet inte kommer att bli av och att kommunen tittar på lösning tillsammans med Hofor.

Sverige fick inget veta

Varken Sveriges regering, svenska myndigheter, eller lokala företrädare i Skåne underrättades inför att utsläppet från början skulle ske i maj, utan fick läsa om det i medierna.

"Vi förstår att människor är oroliga och tycker att det är motbjudande. Vi har inte fått vetskap om detta", sade Gunvor G Ericson, statssekreterare hos miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP), i en skriftlig kommentar till TT då.

Uppmärksamheten i medierna är anledningen till att Novafos nu tänker om.

– Det har tvingat oss att tänka annorlunda. På det sättet kan man säga att det som hänt varit väldigt nyttigt. I regel främjar uppmärksamhet innovation, det gäller också i det här fallet och framöver tänker vi annorlunda, säger Carsten Nystrup.