Förundersökningen läggs ned eftersom brottet är preskriberat. Arkivbild.
Förundersökningen läggs ned eftersom brottet är preskriberat. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Mordutredning läggs ned – trots dna-träff

Polisen lägger ner förundersökningen om mord på en kvinna i en tygaffär i Göteborg – trots att de vet vem som är skyldig. Ärendet är preskriberat.
Åklagare Ulrika Åberg säger att det är "fruktansvärt frustrerande" att inte kunna ta fallet vidare till domstol.

ANNONS
|

I början av februari lyckades polisen knyta dna-spår från brottsplatsen till en kvinna som endast var 17 år vid mordet i oktober 2005. Efter dna-träffen stod det klart att det inte skulle gå att döma kvinnan eftersom hennes ålder vid tidpunkten innebär att brottet är preskriberat sedan hösten 2020.

– Det är bra att komma till ett avslut, samtidigt är det fruktansvärt frustrerande att inte kunna ge familjen fler svar än det vi kan säga runt detta, och att vi inte får det prövat i domstol till följd av att det är preskriberat, säger åklagare Ulrika Åberg.

Utredningen har försökt hitta fler eventuella gärningsmän eller medhjälpare, men utan framgång.

ANNONS

TT: Hade kvinnan kunnat fällas om mordet inte preskriberats?

– Vi har ägnat tiden efter att det blev känt att vi fick en dna-träff, för att se om det finns några oklarheter eller något annat händelseförlopp. Vi har inte hittat något sådant, vilket leder till bedömningen att det är den här kvinnan vi ville ha prövad av domstolen. Sedan måste man alltid ha utrymme för att någonting annat kan framkomma, säger Åberg.

Fakta: Mordet i tygaffären

Mordet på den 36-åriga kvinnan sker den 13 oktober 2005 i anslutning till att hon skulle stänga tygbutiken i Göteborg. Hon hittas dagen därpå, och då är tygbutiken låst.

Den 3 februari 2023 får polisen en dna-träff på en kvinna som var 17 år vid tidpunkten för mordet. Den utpekade kvinnan har lämnat dna-spår på sex platser i butiken, däribland på inre dörrlås och dörrhandtag, på kassaapparaten samt på en handske som har dna-spår från både kvinnan och offret.

Kvinnan har ingen känd koppling till offret. Åklagarens teori är att det handlade om ett rånmord.

Preskriptionstiden för mord är 15 år om gärningsmannen var yngre än 18 år vid tidpunkten.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) öppnade nyligen för att förlänga preskriptionstiden för mord till 25 år om gärningsmannen är yngre än 18 vid mordet.

ANNONS