Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Unikt UFO-hus säljs av staten

Vem har inte drömt om att bo i ett UFO? Nu finns chansen när försvaret säljer ett gammalt bombtorn med rymdliknande design. - Byggnaden har stått på ett skjutfält och varit ett av två torn som använts för att mäta flygbombningar, säger Eva Sundström, på Fortifikationsverket.

En udda syn har dykt upp på Bråvallas gamla flygfält utanför Norrköping, där en UFO-liknande byggnad pryder stadens skyline. På ett högt betongtorn står ett så kallat Futurohus, som Fortifikationsverket nu lagt ut för försäljning. 

- Vi hoppas på ett stort intresse på byggnaden som tidigare använts som mättorn för flygbombningar vid Norans skjutfält, säger Eva Sundström, på Fortifikationsverket, som står för försäljningen.

Finsk design

Huset är av finsk design och ritades 1970 av arkitekten Matti Suuronen. Enligt objektbeskrivningen är ytan på 50 kvadratmeter och den har en öppen planlösning med separat fläktrum och förråd. Ingången sitter under huset, vilket gör att det med fördel monteras på ett torn eller tak. 

- Det är en spännande byggnad och det finns en förteckning på nätet om vad de andra husen i samma stil används som idag. Flera intressenter har redan hört av sig, inte minst från utlandet.säger  Eva Sundström på Fortifikationeverket.

Ett av 60 tillverkade UFO-hus

Totalt finns drygt 60 Futurohus bevarade i världen, varav 20 tillverkades i Finland. Huset formgavs från början som ett mindre fritidshus i glasfiber och designen påminner om ett flygande tefat och speglar 1960-talets fascination för rymden och science fiction.

Det sista Futurohuset byggdes 1978 och idag är husen alltifrån objekt på museum till bostäder. Huset som Fortifikationsverket har ute till försäljning är ett av tre exemplar som köptes av Flygvapnet på 1970-talet. Även om flera av husen idag används som bostäder skulle Eva Sundström bli förvånad om någon köpte huset för att bo i det.

- I Sverige är det nog lite kallt för att kunna bo i det, säger hon.

Utgångsbudet är en krona, men lägsta höjning är 50 000 kronor. Fortifikationsverket meddelar att man inte har något tänkt slutpris för huset. Den som köper huset får själv stå för att frakta huset från det gamla flygfältet utanför Norrköping.