Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Arkivbild.

Ungern markerar mot Strandhälls tweet

Ungerns utrikesdepartement har kallat upp Sveriges ambassadör efter att socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) på Twitter riktat kritik mot Ungerns familjepolitik. UD bekräftar att ambassadören i Budapest kallades upp med anledningen av tweeten.

"Sverige och Ungern har väldigt olika syn på kvinnors rättigheter och familjepolitik", uppger UD i en skriftlig kommentar till TT.

Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto sade på en presskonferens under fredagen att man informerat ambassadören om att kommentarerna var "oacceptabla", rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Annika Strandhäll twittrade den 12 februari att det som sker i Ungern är alarmerande. Detta efter att landets premiärminister Viktor Orbán förra veckan lanserat ett program med bland annat skattelättnader för att öka barnafödandet i landet.

"Nu vill Orban att fler ”äkta” ungerska barn föds. Politiken osar 30-tal och som högerpopulist behöver man skapa dimridåer för vad den här typen av politik gör med den självständighet kvinnor kämpat för", skrev Strandhäll på Twitter.