Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild. Bild: Darko Vojinovic/AP/TT

Ungern dröjer med Natobesked till nästa år

Ungern säger ja till Sveriges och Finlands Natoansökan först nästa år, bekräftar den ungerske premiärministern Viktor Orbán.

ANNONS
|

– Som vi sedan tidigare har informerat Sverige och Finland stöder Ungern dessa två länders medlemskap i Nato. Det kommer att stå på agendan under den första parlamentssessionen nästa år, säger Viktor Orbán på en pressträff i Slovakien enligt nyhetsbyrån AFP.

Det ungerska parlamentet samlas i februari 2023.

Bara två av 30 ratificeringar återstår innan Sverige och Finland kan bli fullvärdiga Natomedlemmar.

Medan Turkiets president Recep Tayyep Erdogan gång på gång kritiserar Sverige för att inte göra tillräckligt för att bekämpa det han anser vara terrorism och dröjer med sitt godkännande, låter det annorlunda från den ungerska regeringen.

Enligt svenska ministrar har de fått försäkringar av ungerska kollegor att ratificeringen väntas ske senast i mitten av december.

ANNONS

Men sedan EU-kommissionen beslutat att fortsatt frysa över 13 miljarder euro i EU-stöd till Ungern, verkar inte Viktor Orbán så angelägen om att snabba på Natoprocessen.

Det handlar om 5,8 miljarder euro som Ungern ännu inte har fått utbetalt från EU:s återhämtningsfond efter pandemin och 7,5 miljarder euro som stoppats från andra EU-fonder på grund av att Ungern inte anses leva upp till rättsstatens principer.

Den ungerska ekonomin är i starkt behov av pengarna och det har spekulerats om att Viktor Orbán skulle kunna använda ratificeringen av Sveriges och Finlands Natoansökningar som gisslan för att få loss EU-stöden.

ANNONS