Nästan tolv år med Jan Björklund som partiledare ska avslutas på fredag. In i det sista var två kandidater kvar, som ville ta över.
Men knappt ett dygn efter det att en splittrad valberedning i måndags föreslagit Nyamko Sabuni meddelar Erik Ullenhag – till vardags ambassadör i Jordanien, Amman – att han inte längre kandiderar.
Risk för mer splittring
Han utesluter inte att han skulle ha kunnat vinna den slutliga omröstningen på landsmötet på fredag. Men han träder ändå tillbaka.
Enligt Erik Ullenhag skulle en kandidatur ända in i kaklet ha skapat en risk för ännu mer splittring i det redan sargade partiet – som pressats hårt nedåt i opinionen sedan L i januari tillsammans med Centerpartiet ingick det så kallade Januariavtalet och därmed öppnade dörren för statsminister Stefan Löfven (S) att sitta kvar i Rosenbad.
- Jag hade en idé om vad jag ville göra med Liberalerna, tillsammans med andra, som inte fick tillräckligt starkt stöd för att tro att den skulle kunna ena partiet i det här läget. En fortsatt kandidatur skulle leda till mer splittring och det är inte vad L behöver just nu, säger han.
Han räknar med att Sabuni och den nya ledningen för partiet ser som sin huvuduppgift att nu ena det splittrade partiet, som i flera opinionsmätningar på senare tid hamnat under riksdagsspärren på 4 procent.
"Inte våra fiender"
I en debattartikel i Aftonbladet tillägger han att han är chockad över det hårda tonläget i sociala medier under partiledarkampanjen.
"Kom ihåg – våra partivänner är inte våra fiender. Inte heller andra partier är våra fiender", skriver han.
Nyamko Sabuni sade sig samtidigt uppskatta den transparenta processen inför valet av ny partiledare.
"Johan och Erik är partikollegor som jag uppskattar högt och de har viktiga roller att spela framöver. Jag ser fram emot landsmötet på fredag", skriver hon i en kommentar till TT.
Förutom Erik Ullenhag syftar hon på Johan Pehrson, som så sent som i söndags drog tillbaka sin partiledarkandidatur och sedan dess förespråkat att gå på valberedningens linje.
Monica Brohede Tellström i partiets valberedning var en av de som reserverade sig mot beslutet att nominera Sabuni. Fast hon säger efter Ullenhags besked att hon också ställer sig bakom Sabuni som partiledare.
- Jag har största förtroendet för Ullenhags omdöme och har han gjort den bedömningen så är det rätt att göra. Jag önskar honom lycka till i framtiden och tackar honom för allt han har bidragit med. Och jag önskar Nyamko Sabuni all lycka som partiledare, säger hon.
Beklagar beslutet
Liberala ungdomsförbundet (Luf) beklagar beslutet, men stöttar också Sabuni.
"Vi på Luf kommer att göra vår del för att ena partiet, vi hoppas och tror att Nyamko Sabuni kommer att göra detsamma. Det är alltid vinnaren som bär det största ansvaret. Nu kommer fokus för Luf att bli politiken inför höstens landsmöte", skriver Lufs ordförande Joar Forssell i ett uttalande.
Även Liberalerna i Uppsala län hade nominerat Erik Ullenhag.
- Det finns många olika åsikter om vem som ska bli partiledare. Ska man bli partiledare måste man känna att man har det stödet, inte bara av dem som är på landsmötet utan även av medlemmarna, så jag har full respekt för att han har landat i det beslut som han har gjort, säger ordförande Malin Sjöberg Högrell.
TT
Fakta: Sabuni och Ullenhag
Nyamko Sabuni, 50, var bland annat integrations- och jämställdhetsminister i Alliansregeringen 2007–2013. Hon var dessförinnan riksdagsledamot för Liberalerna (då Folkpartiet) 2002–2006.
Fram till det att hon gick fram med sin kandidatur till posten som partiledare för Liberalerna (L) efter Jan Björklund var hon hållbarhetsdirektör på teknikonsultbolaget ÅF.
Erik Ullenhag, 47, var ordförande i Liberala ungdomsförbundet (Luf) 1997-99 och satt därefter i kommunfullmäktige i Uppsala. Han satt liksom Sabuni i riksdagen 2002–2006, då han fick jobb som partisekreterare för L. År 2010 blev han integrationsminister i Alliansregeringen under statsminister Fredrik Reinfeldt (M).
Efter valet 2014 blev Ullenhag L:s gruppledare i riksdagen och 2016 lämnade han inrikespolitiken för att bli Sveriges ambassadör i Jordanien.
Källa: Nationalencyklopedin, Liberalerna