Utrikesdepartementet (UD) i Stockholm. Arkivbild.
Utrikesdepartementet (UD) i Stockholm. Arkivbild.

UD i möte med rysk tjänsteman efter kränkning

ANNONS
|

Under förmiddagen ägde ett möte rum med en rysk företrädare på utrikesdepartementet med anledning av den kränkning som ryskt stridsflyg gjort av svenskt luftrum för två veckor sedan. Mötet skedde på tjänstemannanivå, vilket Aftonbladet var först att rapportera om.

- Jag kan bekräfta att det mötet ägde rum tidigare i dag. Jag har inga detaljer att ge om själva mötet, det kan jan säga är att det skedde med en representant från ryska ambassaden på tjänstemannanivå, säger Rasmus Eljanskog, presskommunikatör på UD, till TT.

ANNONS

TT: Det handlar alltså inte om ambassadören?

- Nej.

Utrikesdepartementet har tidigare meddelat att man kallat till sig ryska företrädare efter kränkningen den 19 januari, då ett spaningsflygplan och två stridsflygplan flög in över Blekinge, söder om Karlshamn, utan tillstånd.

UD vill inte gå in på vad resultatet av mötet blev.

- Syftet med mötet var att påtala händelsen men vad som sades, det är inga detaljer jag kan delge, säger Rasmus Eljanskog.

Rysslands försvarsdepartement hävdade i sin tur att ett svenskt spaningsflyg, med transpondern avstängd, skulle ha flugit på internationellt luftrum över Östersjön i riktning mot rysk gräns, men att det ska ha avvärjts av ryskt stridsflyg.

TT

ANNONS