Ett tåg tillhörande Västtrafik har spårat ur efter en krock med kor. Arkivbild.
Ett tåg tillhörande Västtrafik har spårat ur efter en krock med kor. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Tåg krockade med 13 kor – stora förseningar

Ett Västtåg har spårat ur efter att det krockade med förrymda kor i närheten av Herrljunga på fredagsmorgonen.
19 passagerare samt Västtrafiks personal befann sig på tåget, men alla klarade sig utan skador.

ANNONS
|

– Det är inga personskador som vi vet om i nuläget. Bussar är på väg för att kunna evakuera passagerarna som finns ombord, säger Isabell Rosendahl, presskommunikatör på Västtrafik till TT.

Totalt blev 13 kor påkörda av tåget, samtliga dog.

– Vi hade ett flertal döda kor på plats där. Vi har sanerat lite men räddningstjänsten har nu börjat lämna platsen, säger Lydia Bradaric, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg, vid halv tio på fredagen.

Tåget har bara delvis spårat ur, men stod och lutade vilket gjorde evakueringen svårare.

Olyckan medför stora förseningar i lokal- och regionaltrafiken. All trafik på Kinnekullebanan och Älvsborgsbanan är inställd under fredagen.

ANNONS

I samband med evakueringen stängdes även strömmen av på västra stambanan, vilket medför förseningar för tåg mellan Stockholm och Göteborg.

– När folk är evakuerade fortsätter arbetet för vår del med att få bort det skadade tåget från olycksplatsen så att vi kan inventera rälsen. Först då vet vi hur stora skadorna är och hur länge det kan tänkas bli stopp på den banan, säger Peter Johansson, presskommunikatör på Trafikverket.

Strax innan klockan 11 uppger polisen att 17 kor fortsatt är på rymmen. Kornas ägare och Trafikverket arbetar med att fånga in dem.

ANNONS