Inge Löfgren, ordförande i Naturskyddsföreningen Lysekil-Munkedal, var besviken efter Mark- och miljööverdomstolens besked, liksom de andra deltagarna i den stillsamma demonstrationen på Kungstorget i Lysekil.
Inge Löfgren, ordförande i Naturskyddsföreningen Lysekil-Munkedal, var besviken efter Mark- och miljööverdomstolens besked, liksom de andra deltagarna i den stillsamma demonstrationen på Kungstorget i Lysekil. Bild: Adam Ihse/TT

Både lättnad och besvikelse i Lysekil

Besvikelse bland demonstranterna. Men lättnad hos folk runt omkring, och för kommunalrådet. Så mottogs Mark- och miljööverdomstolens besked att säga ja till Preems utbyggnad, på Kungstorget i Lysekil.

ANNONS

En grupp miljövänner hade samlats på torget för att tillsammans höra Sveriges Radios direktsändning från domstolens presskonferens, i en av de mest stillsamma demonstrationer man sett. När överdomstolen meddelat sin ståndpunkt, fortsatte de församlade att lyssna uppmärksamt på föredragningen.

– Jag blev oerhört besviken på domstolen. Det är ändå 2020. Man borde varit mycket klokare, säger Inge Löfgren, ordförande i Naturskyddsföreningen Lysekil-Munkedal.

"Svårt säga nej"

Han anser att domstolen kunde tolkat lagen annorlunda.

– Vi har ju miljölagstiftningens portalparagraf, där det står att man ska ta hänsyn till natur, människor, hälsa och allt sådant.

– När miljööverdomstolen varit så här tydlig, så blir det svårare för regeringen att säga nej, resonerar Inge Löfgren.

ANNONS

Ordföranden i Lysekils kommunstyrelse, Jan-Olof Johansson (S), reagerade annorlunda på Mark- och miljööverdomstolens besked.

– Det gick i den riktning jag väntat mig, säger Jan-Olof Johansson.

Lugn debatt lokalt

Han tror att regeringen, och de flesta partier i riksdagen, kommer att följa domstolens linje.

– Det är den här vägen Sverige måste gå. Vi måste delta i omställningen och våga tillverka även framtidens produkter i Sverige, inte bara importera, anser Jan-Olof Johansson.

Han påminner om att Preemraffs betydelse som arbetsgivare lokalt är mycket stor, och tycker också att debatten lokalt förts i en god ton.

– Det är lugnt och sansat, som på torget idag, säger Johansson.

Oro för koldioxiden

Förbipasserande och åhörare vid torget tycks i de flesta fall vara positiva till raffinaderiets utbyggnad.

– Det är bra för arbetstillfällena i Lysekil. Koldioxidutsläppen är absolut inte bra. Men annars läggs ju bara produktionen någon annanstans. Vi gör det nog bättre här, hoppas jag, säger Viktoria Bertilsson, som går över torget.

På en bänk i solen sitter tre äldre damer.

– Utan Preem finns inga arbeten kvar. Här finns ingen annan industri, säger Gullan Andersson, 88 år.

Hon tycker att Preem bör få bygga ut, trots de stora utsläppen av koldioxid.

– Det är något fruktansvärt. Det är ohälsosamt. Men jag vill ha kvar det ändå, säger hon om raffinaderiet någon mil norr om Lysekil.

ANNONS

Micke Larsson/TT

Jan-Olof Johansson (S), ordförande i Lysekils kommunstyrelse, välkomnar Preems utbyggnad och tror att den har stöd av de flesta partier i riksdagen, efter Mark- och milljööverdomstolens yttrande.
Jan-Olof Johansson (S), ordförande i Lysekils kommunstyrelse, välkomnar Preems utbyggnad och tror att den har stöd av de flesta partier i riksdagen, efter Mark- och milljööverdomstolens yttrande. Bild: Adam Ihse/TT
Gullan Andersson, 88 år, tycker att Preemraffs utsläpp av koldioxid är fruktansvärda. Men hon är ändå positiv till raffinaderiet.
Gullan Andersson, 88 år, tycker att Preemraffs utsläpp av koldioxid är fruktansvärda. Men hon är ändå positiv till raffinaderiet. Bild: Micke Larsson/TT
Viktoria Bertilsson tror att Preems produktion i Lysekil görs mer miljö- och klimatvänligt än om tillverkningen skulle flyttas utomlands.
Viktoria Bertilsson tror att Preems produktion i Lysekil görs mer miljö- och klimatvänligt än om tillverkningen skulle flyttas utomlands. Bild: Micke Larsson/TT
ANNONS