Gymnasie- och kunskapsminister Anna Ekström vill se att gymnasiekolans jämställdhetsuppdrag blir tydligare. Arkivbild.
Gymnasie- och kunskapsminister Anna Ekström vill se att gymnasiekolans jämställdhetsuppdrag blir tydligare. Arkivbild.

Tydligare jämställdhetsarbete i gymnasiet

I höstas vittnade tusentals elever i uppropet #räckupphanden om övergrepp i gymnasieskolan. I spåren av detta har regeringen nu gett Skolverket i uppgift att göra ändringar och förtydliga gymnasieskolans läroplan om jämställdhetsuppdraget.

ANNONS
|

- Vi skickar våra barn till gymnasiet för att de ska få möjlighet att lära sig mycket. Men det förutsätter att skolan är en trygg plats, säger gymnasie- och kunskapslyftminister Anna Ekström (S) till TT.

- Efter höstens metoo-debatt är det självklart att vi behöver jobba hårdare för att skolan ska vara den här trygga platsen.

ANNONS

I regeringens regleringsbrev står det att Skolverket ska lämna in sina förslag till förtydliganden till regeringskansliet i december nästa år. Anna Ekström vill inte spekulera i vilka konkreta åtgärder detta skulle kunna resultera i.

- Jag kan inte svara på hur Skolverkets förslag kommer att se ut. Men det måste finnas tid och förutsättningar i klassrummen för att exempelvis kunna ha fördjupade diskussioner om hur vi ser på manligt och kvinnligt.

På Lärarnas riksförbund välkomnar man regeringens initiativ.

- Det är bra att man förtydligar det här uppdraget. Men det krävs också att vi blir bättre på att jobba med det här konkret ute på skolorna, säger Åsa Fahlén, förbundsordförande på Lärarnas riksförbund.

TT

Fakta: #räckupphanden

23 november publicerades gymnasieskolans metoo-upprop #räckupphanden, som samlade 8000 underskrifter. Där berättade ett stort antal flickor och unga kvinnor om olika former av sexuella trakasserier och övergrepp.

Många gymnasieelever skrev även på uppropet #tystiklassen, som samlade vittnesmål ändå från första klass upp till gymnasiet.

ANNONS