En polisbil som stod parkerad utanför ett polishus på Sallerupsvägen i Malmö har utsatts för någon form av explosion.
En polisbil som stod parkerad utanför ett polishus på Sallerupsvägen i Malmö har utsatts för någon form av explosion.

Två gripna efter polisbilsexplosion i Malmö

En polisbil har exploderat utanför ett polishus i Malmö. Ingen människa har kommit till skada, men polisbilen bär tydliga spår av detonationen.

ANNONS
|

Polisbilen stod parkerad utanför polishuset på Sallerupsvägen i Malmö när någon form av sprängladdning detonerade klockan 19.25. Två män, födda 1991 och 1995, är gripna i anslutning till brottsplatsen och de är misstänkta för inblandning i sprängningen.

- På vilket sätt dessa personer är misstänkta vill jag inte gå in på. Inte heller om de är kända hos oss sedan tidigare, säger Fredrik Bratt, presstalesperson vid polisen region Syd till TT.

ANNONS

Området kring bilen är avspärrat och kriminaltekniker och personal från nationella bombskyddet är inkallade. Brottet rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

- Nu ska vi förhöra de två vi gripit och vittnen. Vi ska även gå igenom övervakningskameror från området, säger Bratt.

"Mycket allvarligt"

Inrikesminister Morgan Johansson (S) skriver på Twitter att attacken mot polisen i Malmö är mycket allvarlig.

"Känner jag Malmöpolisen rätt så kommer man inte att backa undan för detta, utan sätta hårt mot hårt och öka trycket mot de kriminella", skriver han.

Även Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström hemmahörande i Skåne, ser allvarligt på attacken.

"Oerhört allvarlig utveckling när polisfordon kan sprängas av kriminella mitt framför ögonen på polisen. De som skall skydda oss behöver få tillräckligt med stöd i sitt arbete", skriver han i en kommentar till TT.

Billström anser att det som hänt i Malmö i kväll dock bekräftar det motsatta.

"Polisen saknar stöd och resurser för att kunna göra sitt arbete och måste få en politisk uppbackning av en helt annan kaliber."

Rad polisattacker

Under de senaste åren har en rad attacker riktats mot polisen, bland annat i Västerås där flera skott sköts mot en polismans villa i oktober. En utvecklig som är oerhört allvarlig, enligt Polisförbundet.

ANNONS

- Jag blir uppriktigt arg och förbannad att det händer igen. Det här är ett hot mot polisen, mot rättsväsendet och mot demokratin, säger förbundet vice ordförande Anna Nellberg-Dennis till TT.

Enligt henne är de fortsatta attackerna ett tecken på att någon är arg på polisen och rättsväsendet och hon tror tyvärr inte att de kommer att avstanna det närmaste året.

- Det här är inget vi kommer att vända på ett år utan det är ett stort pussel att lägga där mer resurser till polisen och skärpta lagar bara är en del, säger hon och fortsätter:

- Vi är alldeles för få för att ta tillbaka förlorad mark i den hastigheten som vi hade önskat. Men vi gör vårt bästa och kommer aldrig att ge upp.

ANNONS
TT

Fakta: Andra dåd mot polisen

3 februari 2014: Någon placerar en sprängladdning vid Rättscentrum i Malmö. Den kraftiga detonationen skadar fasaden och fönster på byggnaden, som inrymmer bland annat polishus, tingsrätt och åklagarkammare. Ingen människa skadas.

30 november 2014: Strax före midnatt exploderar en sprängladdning som placerats vid Rättscentrum i Malmö. Detonationen orsakar stora skador på entrén och byggnadens fasad. Ingen människa skadas allvarligt.

21 augusti 2015: Efter att en polispatrull gjort en fordonskontroll i Tumba attackeras poliserna med stenar. Situationen trappas upp och fler poliser kallas till området. Eld anläggs vid polisstationen och en handgranat kastas mot en polisbuss i vilken det finns fyra poliser.

1 januari 2017: I Katrineholm kastas vid tolvslaget en misstänkt handgranat mot polisstationen. Entrédörren, flera fönster och tre bilar på gatan utanför skadas. Även en fastighet mitt emot polishuset får skador.

6 februari: Natten till den 6 februari exploderar en polischefs bil som står parkerad vid hans bostad i en kommun norr om Stockholm. Ingen skadas och polisen och hans familj förs i säkerhet. Polischefen har bland annat haft ledande befattningar i kampen mot gängkriminalitet.

13 augusti: En explosion inträffar vid polishuset i Hallstahammar klockan 01.20. Det finns inga poliser i lokalen vid detonationen och ingen annan människa skadades heller.

18 oktober: En sprängladdning detonerar vid entrén till polishuset i Helsingborg. Ingen skadas i explosionen.

28 oktober: Flera skott skjuts in i en villa i Västerås där en polisman bor. Ingen skadas.

29 oktober: Polisstationen i Araby utsätts för skadegörelse vid två tillfällen under natten.

27 november: En handgranat detonerade nära polishuset i Uppsala. Åtta bilar skadades, men inga människor kom till skada.

ANNONS