Kravallpoliser stoppar demonstranter nedanför slottet vid Norrbro i Stockholm.
Kravallpoliser stoppar demonstranter nedanför slottet vid Norrbro i Stockholm. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Två gripna efter demonstration i Stockholm

Tusentals människor samlades på Sergels torg i Stockholm för att stötta Black lives matter-rörelsen. Men eftersom så många deltog i demonstrationen upplöste polisen den på grund av coronarestriktionerna. Under kvällen har det varit oroligt i centrala Stockholm. Vid minst ett tillfälle har polisen använt pepparsprej.

ANNONS

Den tillståndsgivna protesten inleddes klockan 18 på onsdagen. Slagorden duggade tätt samtidigt som flera bilder hölls upp på George Floyd, den man som dog av polisens våld i USA och som blev startskottet på demonstrationerna som sker runt omkring i världen.

– Vi är här för att stötta Black lives matter-rörelsen. Det känns väldigt bra att se att alla har samlats här, säger Ronncie Anuforch, en av demonstranterna på plats.

– Jag får gåshud, fyller demonstranten bredvid, Madeleine Hällbom i.

Gränsen överskreds

På grund av coronarestriktionerna är maxantalet 50 deltagare vid allmänna sammankomster.

– Redan strax efter klockan 17 var det en hel del personer där, så 50 personer var överskridet väldigt tidigt, säger polisens presstalesperson Mats Eriksson.

ANNONS

"Hål i huvudet"

TT: Hur motiverar man att ge tillstånd till en demonstration som riskerar att överskrida 50 människor?

– Det är upp till arrangören att se till att man inte blev fler. Långt innan ska de ha uppmanat människor att lämna Sergels torg. Men det hörsammades inte. Då fattades ett beslut att upplösa sammankomsten. Men det berodde på de restriktionerna för folksamlingar som vi har, säger Mats Eriksson.

Björn Olsen, överläkare i infektionssjukdomar, häpnar över att så många människor samlas mitt under en pandemi.

– Har de hål i huvudet? De förstår väl att 50 personer snabbt blir tusen? De måste ha förstått vad de sätter i gång, säger han till Aftonbladet.

Oroligt vid Slottet

Under kvällen var det stökigt på vissa håll.

– Det är grupperingar som rör sig i olika delar av centrala Stockholm, säger Mats Eriksson.

Han säger att själva demonstrationen vid Sergels torg har varit lugn, men att de sedan uppstått ordningsstörande situationer runt om i centrala Stockholm.

– Två personer har gripits, bland annat för anstiftan till våldsamt upplopp.

I samband med att polisen drabbade samman med demonstranter vid T-centralen använde polisen pepparsprej.

– Det var för att kunna freda sig. Jag har inga uppgifter om att pepparsprej har använts någon annanstans. Men jag kan inte få det helt bekräftat hur det sett ut på andra håll i Stockholm, säger Ola Österling, presstalesperson vid polisen.

ANNONS

"Nedtrappning"

Senare under kvällen stoppade kravallpoliser demonstranter vid Slottet och stämningen var enligt TT:s fotograf på platsen stökig med många högljudda protester från demonstranternas sida.

Enligt polisen var det ett 100-tal demonstranter kvar vid Slottet vid 22.30-tiden, men att det var lugnt på platsen.

– Det började trappas ner där och det finns inga uppgifter om att det ska vara samlingar någon annanstans i stan nu, säger Ola Österling.

En av arrangörerna till demonstrationen säger att de hade en bra kommunikation med polisen.

– När polisen upplöste demonstrationen gick jag hem. Jag tar helt avstånd från det som sedan hände och det en del personer valde att göra efteråt. När polisen bad oss avsluta så gjorde vi det, säger hon till Dagens Nyheter.

Victor Blomdahl/TT

Fredrik Gunér/TT

Protest på Sergels torg i Stockholm.
Protest på Sergels torg i Stockholm. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Deltagare med skyltar vid en tyst protest på Plattan, Sergels torg, i Stockholm City för att visa stöd för Black lives matter.
Deltagare med skyltar vid en tyst protest på Plattan, Sergels torg, i Stockholm City för att visa stöd för Black lives matter. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Demonstranterna har tidigare under kvällen deltagit vid den tysta protesten till stöd för Black lives matter-rörelsen.
Demonstranterna har tidigare under kvällen deltagit vid den tysta protesten till stöd för Black lives matter-rörelsen. Bild: Jonas Ekströmer/TT
ANNONS