Stefan Löfven ser ut att bli statsminister på fredag efter Vänsterpartiets besked.
Stefan Löfven ser ut att bli statsminister på fredag efter Vänsterpartiets besked.

Turerna fram till färdig regering

Över fyra månader har gått sedan valet och allt tyder nu på att Stefan Löfven röstas fram som regeringsbildare på fredag. Men det har varit allt annat än en rak väg dit, med bland annat över 80 pressträffar. Här är alla turer:

ANNONS
|

9 september: Val. De rödgröna (S, MP, V) får 144 mandat, Alliansen 143 och Sverigedemokraterna 62.

25 september: Obligatorisk statsministeromröstning, Stefan Löfven röstas bort med 204 röster mot 142.

27 september: Talman Andreas Norlén har en första samtalsrunda med partiledarna.

2 oktober: Talmannen ger Moderatledaren Ulf Kristersson uppdraget att sondera för att bilda regering.

14 oktober: Moderatledaren ger upp försöken att bilda en Alliansregering. C och L har gjort klart att de inte vill vara med i en regering som kräver SD-stöd.

15 oktober: Talmannen ger Stefan Löfven uppdrag att sondera.

ANNONS

29 oktober Löfven lämnar slutrapport till talmannen och meddelar att han inte funnit stöd för en regering.

30 oktober: Talmannen sitter ner med partiledarna för gruppsamtal om tänkbara regeringar.

12 november: Talmannen föreslår Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister.

14 november: Med siffrorna 154 ja och 195 nej röstar riksdagen nej till Ulf Kristersson som statsminister. Centern och Liberalerna, tillsammans med de rödgröna, fällde hans kandidatur.

15 november: Talmannen ger Centerledaren Annie Lööf uppdraget att sondera möjligheterna för en ny regering.

22 november: Annie Lööf meddelar att hennes sonderingsuppdrag har misslyckats.

23 november: Talmannen meddelar att han vill låta riksdagen rösta om Stefan Löfven som statsminister. Löfven säger att huvudspåret är att bilda en blocköverskridande regering.

10 december: Centerledaren Annie Lööf säger att regeringsförhandlingarna med Socialdemokraterna har spruckit. Talmannen Andreas Norlén meddelar att en omröstning om Löfven som statsministerkandidat ska hållas fredagen den 14 december.

12 december: Talmannen föreslår Stefan Löfven som statsminister. Löfven har för avsikt att bilda en regering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Samtidigt föll övergångsregeringens budgetförslag och riksdagen röstade ja till M:s och KD:s budgetalternativ.

14 december: Riksdagen röstar som väntat nej till Stefan Löfven (S) som statsminister. 200 ledamöter (Allianspartierna+SD) röstade mot och 116 (S+MP) för att låta S-ledaren bilda regering. 28 ledamöter (V) lade ned sina röster.

ANNONS

19 december: Talmannen meddelar att ingen ny statsministeromröstning kommer att hållas innan jul. Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) får i uppdrag att söka stöd för sina kandidaturer.

11 januari: Centerns ledning säger ja till att släppa fram Socialdemokraternas Stefan Löfven som statsminister. Det regeringsalternativ som Centerns ledning säger ja till innebär att S och MP bildar regering. Enligt utkastet till överenskommelse mellan S, MP, C och L ska man samarbeta om budgeten och ett antal politiska frågor.

12 januari: Liberalernas partistyrelse och riksdagsgrupp säger ja till att släppa fram Löfven som statsminister.

14 januari: Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt meddelar att man i dagsläget inte är beredda att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister. Talmannen Andreas Norlén skjuter därför fram den planerade statsministeromröstningen två dagar, med den nya ambitionen att den ska hållas fredagen 18 januari.

16 januari: Jonas Sjöstedt (V) ger besked om att partiet efter att ha haft samtal med Stefan Löfven kommer att släppa fram Löfven som statsminister.

TT

ANNONS