Statsminister Stefan Löfven (S) kämpar med dåliga opinionssiffror. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S) kämpar med dåliga opinionssiffror. Arkivbild.

Tufft läge för S inför valet

Socialdemokraterna går in i valrörelsen med historiskt lågt opinionsstöd.

ANNONS
|

Aldrig har S haft så lågt opinionsstöd så nära ett val i Ipsos/DN:s och Sifo/SVD:s mätserier som nu. I deras majmätningar ligger partiet på 24 respektive 25,2 procent.

- Det är klart att vi vill vara betydligt högre, säger Löfven.

Socialdemokraternas mål i valet i september är minst 31 procent, vilket man nådde 2014.

Partiets strategi är att satsa på trygghet i vid mening. Det handlar både om välfärdssatsningar och om fler poliser och hårdare tag mot brottsligheten. Den 4 maj presenterades också en skärpt migrationspolitik för framtiden.

ANNONS

Internt missnöje

Den skärpta migrationspolitiken har väckt viss internt missnöje, men Löfven tror inte att de låga opinionssiffrorna beror på det.

- Nej, det är inte så. Det finns naturligtvis kritiska röster, men de allra flesta tycker att vi gör rätt. Det är helt nödvändigt att ge ett besked. Du kan inte gå igenom en valrörelse utan att ge besked om hur migrationspolitiken ska fungera, säger Löfven.

Han antyder dock att S kommer att fokusera mer på andra frågor framöver och på helheten.

LO efterlyser mer tal om välfärdsfrågor och Löfven är med på det.

Det behövs mer attityd och lite självförtroende, enligt Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

- Vi kanske är lite för ängsliga och vi kanske hukar för både opinionssiffror och påhopp. Men vi måste våga tro att vi kan bygga något nytt och att det bär, säger Hermansson och tillägger att hon verkligen tror att S kan höja sig in mot valet.

ANNONS

Är "lite vilsna"

Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande (S) i Norrköping, tycker att partiet är "lite vilset" i ett nytt politiskt landskap.

- För ett parti som är så oerhört tydligt sprunget ur höger/vänster-konflikten så är det nu, jag ska inte säga omöjligt, men svårare att vara ett stort parti, säger han.

Stjernkvist pekar på att konfliktlinjerna nu också handlar om sådant som öppenhet och slutenhet, invandring. Han tycker dock att läget inför valet kunde ha varit värre.

- Det är klart jag är orolig, men jag skulle kunna vara ännu mer orolig om det var så att nedgången beror på att väljarna uppfattar oss som svekfulla när det gäller välfärden, säger Stjernkvist.

Enligt honom var det orsaken till nedgången på 90-talet: I dag tror han att det mer kan handla om otydlighet i migrationsfrågor.

- Men det är inte den typen av frågor som förknippas med vårt partis själ och det är inte de frågorna som är avgörande när det gäller val av regering, säger Stjernkvist.

ANNONS

"Vi hade rätt"

Även Niklas Nordström, S-kommunalråd i Luleå, tycker att S har lite svårt att orientera sig i det nya politiska landskapet, men är inte orolig. Han tycker inte att regeringen och partiet gjort några direkta misstag, som har påverkat opinionssiffrorna. Men det är konstigt att de goda ekonomiska siffrorna inte tycks ha betytt så mycket.

Inte heller Moderaterna får så mycket tillbaka av att fokusera på hårdare tag mot brott och stramare migrationspolitik. Däremot har Sverigedemokraternas opinionsstöd åter börjat röra sig uppåt under våren, trots att konkurrensen hårdnat om SD:s viktigaste profilfrågor.

- Det är ju en bekräftelse på att vi faktiskt har haft rätt hela tiden. Det är ju det man säger när man tar över vår politik och det förstår väljarna, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Enligt honom saknar både S och M trovärdighet, eftersom de förr stod för en helt annan migrationspolitik.

- I dag säger man precis tvärtom. Det är inte trovärdigt och det håller väljarna med om, säger Åkesson.

ANNONS

TT

Fakta: Snittstödet för partierna

S 25,6 procent

M: 21,5 procent

SD: 19,1 procent

C: 9,5 procent

V: 8,4 procent

L: 4,7 procent

MP: 4 procent

KD: 3,5 procent

Källa: TT:s raka snitt av de stora opinionsinstitutens mätningar de 30 senaste dagarna.

ANNONS